VoIP News - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

VoIP News

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Alex ss [2 editari]
http://www.cartela.eu/gratis?invitat_de=Alex%20ss

Afiseaza tot
Comunitate
          Chat online

Voce peste Protocol de Internet (în engleză Voice over Internet Protocol, VoIP), numită şi Telefonie IP sau Telefonie Internet este procesul de transmitere a conversaţiilor vocale umane prin legături de date de tip IP sau prin reţele în care este folosit acest protocol.

Telefonia IP se caracterizează prin conversia vocii în pachete de date ce se transmit prin reţele IP de la sursă la destinaţie, unde sunt puse din nou în ordinea iniţială şi convertite înapoi în semnale acustice. Cea mai cunoscută reţea IP este Internetul, conectând milioane de utilizatori la nivel mondial. Alte reţele IP sunt cele interne companiilor, reţele private între utilizatori sau diferite instituţii.

Avantajul principal al VoIP faţă de telefonia clasică este preţul redus, datorat faptului că se utilizează reţeaua IP care poate fi folosită în acelaşi timp şi pentru alte servicii, precum navigare web, e-mail, e-banking şi multe altele. Utilizatorul îşi poate folosi serviciul VoIP indiferent de locul unde se conectează la Internet. D.p.d.v. tehnic este astfel posibil să locuiască într-o zonă geografică şi să aibă număr de telefon dintr-o altă zonă geografică (stat, ţară, continent). Totuşi, în ultima vreme, tendinţa pe plan mondial este ca astfel de numere să fie evitate.
Exemple de beneficii aduse de VoIP

 • persoane locuind în SUA (sau oricare altă ţară) pot avea număr de telefon românesc; costul convorbirii din SUA în România, de exemplu, e mai mic decât prin alte metode) şi în plus cei din România pot suna fără prefix şi fără tarife internaţionale, formând şi plătind ca pentru un număr local.
  * români locuind în România pot avea număr de telefon american.
  * mobilitate ridicată - utilizarea telefonului VoIP în călătorii, vacanţe - atâta timp cât există conexiune internet la destinaţie (hotel, familie, prieteni).

 Protocoale folosite în VoIP

O convorbire telefonică este formată din două părţi distincte: semnalizarea (trimiterea numărului, a semnalelor de sunat, ocupat etc.) şi partea de media (transmiterea efectivă a vocii sau a datelor). Aceasta din urmă se face prin codarea semnalului cu un codec şi împachetarea lui în pachete RTP. Semnalizarea se poate face cu unul din următoarele protocoale:

 • SIP
  * H.323
  * MGCP
  * H.248
  * IMS
  * SCCP
  * T.38 (pentru fax)


mai multe detalii[1]

Unelte personale