Telefoane mobile
De la Portal semantic Pagini Favorite
1.^ arenait.net 2.^ 7ro.ro 3.^ roportal.ro 4.^ roportal.ro 5.^ roportal.ro 6.^ roportal.ro 7.^ victorkapra.ro 8.^ roportal.ro 9.^ roportal.ro 10.^ scientia.ro 11.^ agenda.ro 12.^ forum.computergames.ro 13.^ adevarul.ro 14.^ telefoane-mobile.tv 15.^ telefoane-mobile.tv 16.^ telefoane-mobile.tv 17.^ telefoane-mobile.tv 18.^ telefoane-mobile.tv 19.^ telefoane-mobile.tv 20.^ telefoane-mobile.tv 21.^ telefoane-mobile.tv 22.^ telefoane-mobile.tv 23.^ telefoane-mobile.tv 24.^ gadgeturi.net 25.^ telefonie-mobila.ro 26.^ gadgeturi.net 27.^ gadgeturi.net 28.^ desprecopii.com
Generalitati | |
---|---|
Fabricant | Nokia |
Surse bibliografice |
Top Contributori Articol |
|
Iullyy 87 [36 editari] |
Afiseaza tot |
1.^ arenait.net 2.^ 7ro.ro 3.^ roportal.ro 4.^ roportal.ro 5.^ roportal.ro 6.^ roportal.ro 7.^ victorkapra.ro 8.^ roportal.ro 9.^ roportal.ro 10.^ scientia.ro 11.^ agenda.ro 12.^ forum.computergames.ro 13.^ adevarul.ro 14.^ telefoane-mobile.tv 15.^ telefoane-mobile.tv 16.^ telefoane-mobile.tv 17.^ telefoane-mobile.tv 18.^ telefoane-mobile.tv 19.^ telefoane-mobile.tv 20.^ telefoane-mobile.tv 21.^ telefoane-mobile.tv 22.^ telefoane-mobile.tv 23.^ telefoane-mobile.tv 24.^ gadgeturi.net 25.^ telefonie-mobila.ro 26.^ gadgeturi.net 27.^ gadgeturi.net 28.^ desprecopii.com
Istoria telefoanelor mobile
În 1945 a apărut generaţia 0, 0G, de telefoane mobile. Acestea nu erau telefoane celulare (după cum probabil ştiţi, denumirea de telefon celular indică faptul că reţeaua este formată din celule radio, caracterizate prin staţie radio şi acoperire unică), ci există o singură staţie radio care acoperea o zonă relativ întinsă, iar fiecare telefon monopoliza un canal atunci când era folosit.Prima reţea celulară pentru un oraş a fost lansată în Japonia de NTT în 1979. Generaţia 1, 1G, consta din reţele celulare automate care au intrat în uz începând cu 1980.
În 1980 Motorola a scos primul telefon mobil aprobat de FCC (Federal Communications Commission - agenţie guvernamentală care reglementează comunicaţiile naţionale şi internaţionale prin radio, televiziune, cablu, fibră optică şi satelit)....mai mult despre istoria telefoanelor mobileroportal.ro
Telefonul mobil
Milioane de persoane din intreaga lume folosesc telefoane celulare. Acestea sunt niste instrumente minunate - cu un telefon mobil poti vorbi cu oricine de pe Glob, de aproape oriunde.
Actualmente, telefoanele mobile pun la dispozitie o arie vasta de functii, fiind adaugate permanent functii noi. In functie de modelul celularului, se pot:
- Stoca informatii despre persoanele cu care aveti contact;
- Intocmi liste cu sarcini sau cu ceea ce aveti de facut ;
- Inregistra intalnirile si seta reminder-ul;
- Folosi calculatorul incorporat pentru calcule matematice simple;
- Trimite sau primi e-mail-uri;
- Obtine informatii (stiri, divertisment, cotatiile bursei) de pe Internet;
- Juca jocuri simple;
- Integra alte aparate, cum ar fi PDA-uri, MP3 playere si receptori GPS.
Dar oare cum functioneaza un telefon mobil? Ce il diferentiaza de un telefon obisnuit? Ce inseamna toti acesti termeni ciudati, cum ar fi PCS, GSM, CDMA si TDMA?
Radiofrecventa folosita la telefoanele mobile.
Digi (3G) - 2100Mhz
Vodafone ( GSM + 3G ) - 900Mhz + 2100Mhz
Orange ( GSM + 3G ) - 900Mhz + 2100Mhz
Cosmote ( GSM ) - 1800Mhz
Zapp ( CMDA + 3G ) - 450Mhz / 800Mhz + 2100Mhz
Retelele WiFi folosesc banda de la 2401Mhz la 2480Mghz - standard
802.11b/g - Romania .
Magnetonul din cuptorul cu microunde functioneaza la frecventa 2450Mhz.
Concluzia... !?
REGULI MINIME DE UTILIZARE A MOBILULUI
- NU VA FI FOLOSIT DREPT CEAS DESTEPTATOR;
- VA FI TINUT LA CEL PUTIN 2 M DE CAP IN
TIMPUL ZILEI SI AL NOPTII ( IN LIMITA POSIBILULUI) .
LUCRURILE AFISATE MAI JOS SUNT CUNOSCUTE DE MULT DE NEUROLOGI.
Pn ultima saptamana din octombrie 2009 a fost sustinuta o teza de doctorat in Romania , la Clinica de Medicina Muncii din Cluj, iar concluziile au fost inspaimantatoare !
Studiul s-a facut utilizand tehnica de varf la nivel mondial, cea a determinarii chemoluminiscentei si a lipoperoxizilor.
S-au studiat astfel efectele campurilor electromagnetice (CEM) asupra corpului uman, in special cele produse de telefonia mobila, cuptoare cu microunde, antene de telefonie mobila,
retele de inalta tensiune.
TOATE PRODUC cancer, imbatranire precoce, sterilitate la ambele sexe, nevroze, tulburari de somn, decalcifieri osoase, cresterea coagularii, cataracta, tulburari endocrine etc.
ATENTIE !!! Convorbirile pe telefonul mobil - cu cat mai lungi, cu atat mai nocive, mai ales la start, cand testez apelul, "bipul" cu telefonul la ureche.
S-a aratat cum vibratiile respective, cu telefonul la ureche, produc, la trecerea prin medii cu densitati diferite, concentrari si reflexii in anumite zone, mai ales craniene.
Calota craniana functioneaza ca o antena parabolica cu concavitatea in jos, concentrand undele spre baza creierului, afectand hipofiza si tiroida si cristalinul (risc de cataracta).
Autorii studiului propun interzicerea pe orice
cale a utilizarii telefoniei mobile sub varsta de 14 ani !
De asemenea, dispozitivele tip hands-free reduc
semnificativ impactul CEM asupra creierului, intrucat telefonul mobil e tinut mult mai departe de calota craniana.
Cea mai periculoasa retea este Cosmote, care genereaza impulsurile cele mai puternice, 75% din ele genereaza Zapp-ul, 33% genereaza Vodafone si Orange , iar cel mai jos e Digimobil-ul. *
Informati-va rudele si prietenii !
- toate sunt nocive si trebuiesc folosite cu prudenta,(din comoditate eu folosesc tel.mobil ca ceas desteptator ) si sper sa scap de acest obicei.
Apropierea celulara
Unul dintre cele mai interesante lucruri despre telefoanele mobile il reprezinta faptul ca acesta este de fapt un radio - un radio extrem de sofisticat, insa totusi un radio. Telefonul a fost inventat de Alexander Graham Bell in 1876, iar comunicatiile fara fir isi au sursa in inventarea radioului de catre Nikolai Tesla in anii 1880 (dar prezentat in mod oficial in 1894 de un tanar italian numit Guglielmo Marconi). Era normal ca aceste importante tehnologii sa fie combinate la un moment dat.
In perioada care a precedat aparitia telefoanelor mobile, cei care aveau nevoie sa comunice la distanta, isi instalau radio-telefoane in masina. In sistemul radio-telefoniei, exista o antena centrala in fiecare oras si 25 de canale disponibile pentru acea antena. Aceasta antena centrala presupunea existenta in automobil a unui transmitator puternic - suficient de mare pentru a putea transmite la distanta de 40 sau 50 de mile (aproximativ 70 de km). De asemenea presupunea faptul ca nu multe persoane puteau folosi radio-telefoane, din cauza ca nu existau canale suficiente.
Genialitatea sistemului de telefonie mobila consta in impartirea unui oras in mici celule. Acest fapt permite o reutilizare extinsa a frecventelor, astfel ca milioane de oameni pot utiliza telefoanele celulare in acelasi timp.
Structura celulelor
Intr-un sistem analogic tipic de telefonie mobila din Statele Unite, operatorul de telefonie mobila primeste aproximativ 800 de frecvente pentru a fi folosite intr-un anumit oras. Operatorul imparte orasul in celule. Fiecare celula are in mod obisnuit o marime de circa 10 mile patrate (26 de kilometri patrati). In mod normal, celulele sunt gandite a fi hexagoane pe o retea hexagonala imensa.
Frecventele
O singura celula dintr-un sistem analogic foloseste o septime din canalele vocale duble disponibile. Mai exact, fiecare celula (din cele sapte care se gasesc intr-o retea hexagonala) foloseste o septime din canalele disponibile astfel incat aceasta detine un set unic de frecvente si nu au loc coliziuni.
- Un operator de telefonie mobila obtine in mod normal 832 de frecvente radio spre a fi utilizate intr-un oras.
- Fiecare telefon mobil foloseste doua frecvente la fiecare apel - un canal dublu - astfel ca de obicei fiecare operator detine 395 de canale vocale. (Celelalte 42 de frecvente sunt utilizate drept canale de control.
- De aceea, fiecare celula are circa 56 de canale vocale disponibile.
Cu alte cuvinte, in orice celula, pana la 56 de persoane pot vorbi pe telefonul mobil la un moment dat. Datorita metodelor de transmisie digitala, numarul de canale disponibile se mareste. De exemplu, in cadrul unui sistem digital bazat pe TDMA pot fi efectuate de trei ori mai multe apeluri decat intr-un sistem analogic, astfel ca in fiecare celula se gasesc aproximativ 168 de canale disponibile.
mai mult despre[3]
Un telefon mobil sau telefon celular (întâlnit şi sub formele substantivizate un celular, un mobil) este un dispozitiv electronic portabil folosit în general pentru comunicaţii personale la distanţă lungă. Miniaturizarea continuă a permis ca în zilele noastre în telefoanele mobile să se mai integreze o serie întreagă de funcţiuni suplimentare, ca de ex. dictafon, aparat de fotografiat şi filmat, aparat de accesat Internetul şi webul, GPS, radio şi multe altele, astfel rezultând un nou gen de telefon mobil, foarte „inteligent”, numit smartphone.
Telefonul a devenit portabil la 20 februarie 1942, când americanul Donald M. Mitchell a cerut eliberarea unui brevet pentru telefonul său mobil, „Radio portabil pentru transmisie şi recepţie”. Dispozitivul transmitea folosind unde scurte, avea o rază de acţiune limitată şi cântărea nu mai puţin de 2,5 kg. Au mai trecut 35 de ani până când telefoanele mobile au început să fie folosite pe scară largă, de oamenii obişnuiţi. Inventatorul primului telefon mobil este considerat dr. Martin Cooper, fostul manager de sistem din cadrul companiei Motorola.[1][2] Primul apel de pe un telefon mobil a fost făcut de Cooper la 3 aprilie 1973. Abia în 1983 Motorola a prezentat primul telefon mobil comercial din lume, Dyna TAC 8000X.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Telefon_mobil
Cum funcţionează telefonul mobil
Cum funcţionează lucrurile?
SCURT ISTORIC
În 1945 a apărut generaţia 0, 0G, de telefoane mobile. Acestea nu erau telefoane celulare (după cum probabil ştiţi, denumirea de telefon celular indică faptul că reţeaua este formată din celule radio, caracterizate prin staţie radio şi acoperire unică), ci există o singură staţie radio care acoperea o zonă relativ întinsă, iar fiecare telefon monopoliza un canal atunci când era folosit.
Prima reţea celulară pentru un oraş a fost lansată în Japonia de NTT în 1979. Generaţia 1, 1G, consta din reţele celulare automate care au intrat în uz începând cu 1980.
În 1980 Motorola a scos primul telefon mobil aprobat de FCC (Federal Communications Commission - agenţie guvernamentală care reglementează comunicaţiile naţionale şi internaţionale prin radio, televiziune, cablu, fibră optică şi satelit).
În 1984 Laboratoarele Bell dezvoltau prima tehnologie celulară modernă, constând în multiple staţii radio, controlate centralizat, fiecare asigurând servicii pentru o zona restrânsă.
Prima reţea modernă de telefonie mobilă de generaţia a doua, 2G, a fost lansată de firma Radiolinja în 1991 în Finlanda. Prima reţea comercială de generaţia a treia, 3G, a fost lansată în 2001 în Japonia de NTT DoCoMo folosind standardul WCDMA (Wideband Code pision Multiple Access).
CUM FUNCŢIONEAZĂ O REŢEA DE TELEFONIE MOBILĂ
Telefoanele mobile folosesc undele electromagnetice dintr-o anumită bandă de frecvenţe pentru a comunica între ele. În parte, un telefon mobil funcţionează ca un radio, în sensul că recepţionează semnalul radio emis de un turn de telefonie mobilă din apropiere.
O reţea de telefonie mobilă constă, în esenţă, din telefonul mobil, o staţie de bază, un centru de comutare şi o centrală telefonică. Pentru a iniţia un apel, telefonul mobil trebuie sa comunice cu staţiile radio ale reţelei mobile, adică trebuie să fie în aria de acoperire a uneia dintre staţii. Fiecare staţie radio asigură acoperirea pentru o zonă geografică, numita celulă. Staţiile radio sunt interconectate formând în acest fel o reţea de telefonie mobilă. Celulele sunt în aşa fel stabilite, încât zonele de acoperire radio să se întrepătrundă. Atunci când nu aveţi semnal sunteţi în afara zonei de acţiune a vreunei staţii de bază. Centrala de comunicaţii asigură transferul convorbirii între celulele reţelei. Sistemul celular necesită transferul convorbirii între celule, pentru a permite continuarea discuţiei şi la trecerea unui telefon dintr-o celulă în alta.
Centrul de comutare procesează apelurile şi face legătura între echipamente (telefoane) şi centrala telefonică. De asemenea, ţine datele referitoare la utilizatorii ce folosesc reţeaua, ştie starea şi poziţia fiecărui abonat, stabileşte modul în care utilizatorii sunt interconectaţi şi contorizează folosirea reţelei de către echipamente.
Marele avantaj al unei reţele formate din celule constă în faptul că frecvenţele folosite în interiorul unei celule pot fi refolosite în altă celulă de asemenea. Dacă, de exemplu, staţia de bază numărul 1, ce poate gestiona 100 de frecvenţe (în realitate pot mai mult, în jur de 830 de frecvenţe), este folosită de 50 de vorbitori simultan, fiecare conexiune stabilită între oricare doi utilizatori va folosi 2 frecvenţe, una pentru emisie şi cealaltă pentru recepţie (canal duplex), epuizând astfel toate frecvenţele disponibile. Asta înseamnă că din punct de vedere al acestei celule reţeaua este ocupată. În celula vecină utilizatorii pot fi în număr mult mai mic, iar apelul poate fi efectuat fără probleme. În aceeaşi celulă vecină, frecvenţele folosite de utilizatori pot fi aceleaşi ca cele folosite în celula numărul 1.
Faptul că există un număr de frecvenţe limitat pentru fiecare celulă explică şi de ce în anumite zile (31 decembrie, dezastre naturale etc.) reţeaua de telefonie devine inaccesibilă, ceea ce nu înseamnă neapărat că reţeaua este blocată, ci că sunt mai mulţi doritori să utilizeze reţeaua decât frecvenţe disponibile la un moment dat. (În realitate, lucrurile sunt un pic mai complicate. De pildă standardul GSM, utilizat în România, foloseşte tehnologia TDMA (Time pision Multiple Access) care împarte frecvenţele în sloturi de timp, în aşa fel încât poate utiliza o frecvenţă pentru mai multe canale de date).
TRANSFERUL UNUI APEL DINTR-O CELULĂ ÎN ALTA
În situaţia în care doi ipotetici vorbitori se află în celule pe care nu le părăsesc pe timpul conversaţiei, modul în care elementele interacţionează sunt clare: apelant, staţie de bază, centrală, staţie de bază, apelat. Numai că lucrurile de regulă sunt mai complicate în realitate, oamenii aflându-se adeseori în mişcare atunci când folosesc telefoanele mobile. Pentru a nu întrerupe convorbirea la ieşirea dintr-o celulă, reţeaua de telefonie mobilă trebuie să ştie cum să predea/preia apelul între celule adiacente.Predarea/preluarea apelului nu este un proces foarte simplu, uneori survenind întreruperea comunicării. Pentru ca acest proces să aibă loc, sistemul trebuie să decidă când să comute conexiunea, la ce staţii radio să îi reconecteze pe vorbitori şi pe ce canal, fără a întrerupe discuţia. Sistemul trebuie să determine puterea semnalului emis de staţia de bază folosită de vorbitor, să o compare cu acea a staţiilor vecine, să evalueze canelele libere ale staţiilor vecine, să rezerve un canal liber la o staţie radio disponibilă, pentru ca apoi să transmită semnalul de schimbare către telefonul mobil. Odată conectat la noua staţie, telefonul mobil transmite un mesaj prin care anunţă că a recepţionat semnalul, permiţând reţelei să disponibilizeze canalul folosind până de curând de telefon.
IDENTIFICAREA ECHIPAMENTELOR ŞI A ABONAŢILOR (GSM)
SIM-ul
Telefoanele GSM folosesc un microcip numit Subscriber Identity Module (SIM). SIM-ul este folosit pentru a stoca date despre configuraţia telefonului, despre abonamentul existent etc. Fiecare SIM este activat printr-un număr de identificare unic; odată activat, numărul de identificare este înregistrat, iar cardul este legat de reţeaua în care a fost activat.
După cum probabil ştiţi, există şi reţele de telefonie mobilă care nu au pentru telefoane nevoie de SIM-uri. Telefoanele care nu folosesc SIM au datele încărcate în memoria telefonului.
IMEI
IMEI (International Mobile Equipment Identity ) este un număr format din 15 cifre folosit de standardul GSM ce identifică echipamentul, telefonul. Se poate vedea sub bateria telefonului. Acest număr de identificare este introdus în telefon de către producător, iar atunci când telefonul încearcă să acceseze o reţea, IMEI-ul este comparat cu datele dintr-o bază de date, în felul acesta putându-se determina dacă telefonul este sau nu furat.
IMSI
IMSI (International mobile subscriber identity) este un număr format din 15 cifre care este stocat pe SIM şi care este alocat utilizatorului de către operatorii de telefonie. Acest cod permite operatorul să identifice abonatul funcţie de numărul de telefon. De asemenea, IMSI conţine un cod ce identifică ţara în care are contract abonatul.
TMSI
TMSI (Temporary mobile subscriber identity) este un număr repartizat de reţea şi este mai scurt decât IMSI. TMSI este folosit şi pentru a ascunde adevărata identitate a utilizatorului faţă de cei care ar încerca să decodeze semnalul conţinând codul IMSI transmis de telefon. Prin transmiterea regulată şi frecventă a TMSI , IMSI poate fi transmis mai rar.
SID
SID (System Identification Code) este un cod unic de 5 cifre alocat pentru fiecare operator de telefonie mobilă. La pornirea telefonului mobil se desfăşoară operaţiuni de identificare în reţea pe un canal de control între telefon şi staţia de bază. Dacă SID-ul primit de telefon de la reţeaua în raza de acoperire a căreia se găseşte nu se potriveşte cu cel al telefonului, atunci telefonul afişează lipsa semnalului. Dacă cele două SID-uri se potrivesc, telefonul este integrat în reţea şi poate efectua apeluri. În procesul de identificare, telefonul mobil transmite o cerere de înregistrare în reţea, în acest fel centrul de comutare care are în responsabilitate staţia de bază cu care comunică telefonul ştie exact poziţia echipamentului ce a făcut cererea. Acelaşi centru de comutare stabileşte o frecvenţă de emisie pentru telefon, în cazul în care efectuează o convorbire.
CUM FUNCŢIONEAZĂ ROAMING-UL?
Serviciul de roaming constă în posibilitatea de a folosi o altă reţea decât cea în care abonatul este înregistrat. Cei care au părăsit România ştiu că telefonul de acasă se poate folosi bine-mersi în oricare altă ţară, la costuri superioare celor din ţară.
Tehnic vorbind, telefonul se află în roaming atunci când, pe de o parte, la verificarea centrului de comutare SID-ul reţelei nu se potriveşte cu SID-ul telefonului, iar pe de altă parte, după verificarea pe care centrul de comutare al reţelei străine o face cu centrul de comutare al reţelei de origine a apelantului rezultă validitatea SID-ului.
CUM FUNCŢIONEAZĂ BRUIEREA TELEFOANELOR MOBILE?
Telefoanele mobile au putere de emisie mică. Multe dintre acestea au posibilitatea de a emite semnale de 0,6 waţi şi 3 waţi. Pentru că puterea este mică, semnalul util nu ajunge prea departe în afara celulei în care operează la un moment dat telefonul. Acesta este şi secretul care face posibilă funcţionarea în celule a sistemului de telefonie mobilă.
Un dispozitiv de bruiere a comunicaţiilor nu face alt lucru decât să emită un semnal pe aceleaşi radiofrecvenţe cu cele ale telefonului mobil. În acest fel comunicarea dintre telefon şi staţia de bază este întreruptă. Din pricina interferenţelor provocate de dispozitivul de bruiaj, telefonul devine neutilizabil. Este suficient ca una dintre cele două frecvenţe folosite de telefon pentru efectuarea convorbirii (una pentru emisie, cealaltă pentru recepţie) să fie bruiată şi comunicarea devine imposibil de realizat.
Dispozitivul de bruiere poate acţiona pe o rază foarte mică (doar câţiva metri), dar şi pe distanţe mari. Distanţa la care acesta este eficient depinde şi de mediul în care bruiajul trebuie efectuat (clădiri, păduri ori câmp deschis). Toate sistemele de telefonie mobilă pot fi bruiate, indiferent de frecvenţele folosite.
MARII PRODUCĂTORI DE TELEFOANE MOBILE
Marii producatori de telefoane mobile, conform cifrelor disponibile pentru anul 2007 sunt: Nokia, cu 40% din piata, Samsung 14%, Motorola 14%, Sony Ericsson 9%, LG 7%.În anul 2008 un succes deosebit l-a avut firma Apple cu faimosul deja iPhone.
http://www.indiabroadband.net/mobile-phones/12934-how-cell-phone-mobile-phone-works.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_telephony
http://www.ifast.org/files/SIDCountry.htm
http://electronics.howstuffworks.com/cell-phone.htm
Transmisia
Telefoanele mobile au incorporate transmitatoare de putere joasa. Multe celule au doua nivele de putere a semnalului: 0.6 w si 3 w (pentru a face o comparatie, precizam ca majoritatea statiilor radio transmit la 4 w). Statia de transmisie transmite si ea cu putere mica. Transmitatoarele de mica putere au doua avantaje:
- Transmisiile unei statii de transmitere si ale telefoanelor dintr-o celula nu ajung foarte departe in afara acelei celule. De aceea, in schema de mai sus, ambele celule violet pot reutiliza aceleasi 56 de frecvente. Aceleasi frecvente pot fi reutilizate de multe ori de-a lungul orasului.
- Consumul de energie al celularului, care functioneaza de obicei pe baza de baterie, este relativ redus. Energie redusa inseamna baterii mici, acest lucru facand posibila existenta unor telefoane mobile care pot fi tinute in mana.
Comunicarea prin intermediul telefoanelor mobile necesita un mare numar de statii de transmisie intr-un anumit oras, indiferent de marimea acestuia. Intr-un oras mare tipic pot exista sute de turnuri. Insa, deoarece atat de multi oameni folosesc telefoanele mobile, cheltuielile pentru fiecare utilizator raman reduse. Toti operatorii din fiecare oras administreaza un birou central, numit Biroul privind functionarea telefoniei mobile (BFTM). Acest birou se ocupa de toate conexiunile telefonice din sistemul terestru obisnuit de telefonie si controleaza toate statiile de transmisie din regiune.
Codurile telefoanelor mobile
Tuturor telefoanelor mobile le sunt asociate coduri speciale. Aceste coduri folosesc la identificarea telefonului, a proprietarului acestuia si a operatorului telefonic.
Sa presupunem ca aveti asupra dumneavoastra un telefon mobil, il aprindeti si cineva incearca sa va sune. Apelului respectiv i se intampla urmatoarele:
- In momentul in care puneti in functiune telefonul, acesta asteapta sa primeasca un SID (codul de identificare al sistemului - un numar unic de 5 cifre) din canalul de control. Canalul de control este o frecventa speciala, folosita de telefon si de statia de transmisie pentru a stabili anumite aspecte cum ar fi sistemul de convorbiri si schimbarea canalelor. Daca telefonul nu poate gasi nici un canal de control, telefonul isi da seama ca se afla in afara ariei de acoperire si afiseaza mesajul "fara semnal".
- Atunci cand primeste SID-ul, telefonul il compara cu SID-ul programat in telefon. Daca cele doua SID-uri sunt identice, telefonul stie ca celula cu care comunica face parte din sistemul sau intern.
- Impreuna cu SID-ul, telefonul transmite de asemenea o cerere de inregistrare, iar BFTM-ul inregistreaza locatia telefonului intr-o baza de date - in acest mod, BFTM-ul cunoaste in care celula va gasiti, atunci cand vrea sa va faca telefonul sa sune.
- BFTM-ul primeste apelul si incearca sa va gaseasca. Este consultata baza de date pentru a afla in ce celula va aflati.
- BFTM-ul alege o pereche de frecvente, pe care telefonul dumneavoastra le va folosi in celula respectiva pentru a prelua apelul.
- BFTM-ul comunica cu telefonul dumneavoastra prin canalul de control, transmitandu-i ce frecvente sa foloseasca, iar odata ce telefonul si turnul intra pe respectivele frecvente, apelul este conectat. Convorbirea se realizeaza printr-un radio care functioneaza in doua sensuri.
- Pe masura ce va apropiati de marginea unei celule, statia de transmisie observa ca puterea semnalului se diminueaza. Intre timp, statia de transmisie din cadrul celulei spre care va indepartati (care asculta si masoara puterea semnalului pe toate frecventele, nu doar a septimii care ii corespunde) remarca faptul ca puterea semnalului telefonului dumneavoastra se mareste. Cele doua statii de transmisie se coordoneaza prin intermediul BFTM-ului, si la un moment dat, telefonul dumneavoastra primeste un semnal printr-un canal de control care ii spune sa schimbe frecventele. Aceasta modificare face telefonul sa se comute pe noua celula.
Coduri Telefoane Mobile
Mai jos, aveti o lista de coduri pentru telefoane mobile, prin care faceti dierse actiuni, printre care formatarea telefonului, aflarea IMEI-ului, durata convorbirii, etc. Daca mai aveti si dvs. alte coduri, chiar va rugam sa le postati prin formularul de comentarii de mai jos, si noi le vom afisa. Va multumim!
- 06# - merge la orice tip de mobil. arata numarul de serie (IMEI)
- 0000# merge la orice tip de nokia, arata versiunea, data cand este fabricat si NHM-ul adik varianta de soft.
- 92702689# merge la orice tip de nokia si arata durata convorbirii
- 7780# - formateaza telefonul, pierzandu-se toate setarile pe care le-ati facut, inclusiv se sterg toate datele din memoria telefonului
<0000> - testat pe Sony Ericsson, si face sa revina la tema initiala
Hard Reset ( merge la nokia 5800 ) - tii apasate butonul ros + verde + camera si pornesti telefonul. Nu dai drumul la taste decat dupa ce apar mainile pe ecran.
O alta lista pentru telefoanele SHARP ar fi:
- 01763*8781# - ingheata telefonul
- 01763*3641# - Enable Engineer Mode (dezactivare meniu NETMONITOR. Pentru a iesi din meniu tineti apasata tasta soft dreapta pentru 3 secunde, apoi introduceti codul de dezactivare, si reporniti telefonul)
- 01763*4634# - IMEI
- 01763*6370# - Disable MEP menu (unlock menu. Dezactivare. Se realizeaza dezactivarea si prin repornirea telefonului)
*01763*6371# - Enable MEP menu (unlock menu, activeaza in setari->securitate, un meniu cu ajutorul caruia se face blocarea telefonului pe o anumita retea, sim, etc. necesita codul telefonului si cateva coduri suplimentare) Sursa http://www.telefoane.biz/articole_telefoane_mobile/coduri_pentru_telefoane_mobile.htm
Roaming-ul
Daca SID-ul de pe canalul de control nu este identic cu SID-ul programat in telefonul dumneavoastra, atunci telefonul intra in modul roaming. BFTM-ul celulei in care va mutati contacteaza BFTM-ul local al dumneavoastra, care consulta baza sa de date pentru a confirma daca SID-ul telefonului pe care il folositi este valabil. Sistemul intern valideaza telefonul dumneavoastra, comunicand acest lucru BFTM-ului local, care urmareste telefonul dumneavoastra pe masura ce va deplasati prin celulele sale. Lucrul uimitor este ca toate acestea se intampla in cateva secunde!
Telefoanele mobile si statiile radio
O modalitate indicata pentru a intelege cat e de sofisticat un telefon mobil este de a-l compara cu o statie radio sau cu un walkie-talkie.
- Duplex-integral versus Duplex-partial - Atat walkie-talie-urile cat si statiile radio sunt aparate bazate pe duplex-integral. Aceasta inseamna ca, doi oameni care comunica printr-un radio CB utilizeaza aceeasi frecventa, astfel doar o singura persoana poate vorbi la un moment dat. Un telefon mobil este un aparat bazat pe duplex-partial. Aceasta inseamna ca este utilizata o frecventa pentru vorbit si o a doua frecventa, separata, este utilizata pentru ascultat. Deci, ambele persoane pot vorbi in acelasi timp.
- Canalele - Un walkie-talkie are de obicei un singur canal, pe cand o statie radio are 40 de canale. Un telefon mobil tipic poate comunica pe 1664 de canale sau chiar mai multe!
- Raza de actiune - Un walkie-talkie poate transmite pe o distanta de aproximativ 1 mila (1.6 km), folosind un transmitator de 0.25 w.
O statie radio, datorita faptului ca are o putere mult mai mare, poate transmite pe o distanta de aproximativ 5 mile, utilizand un transmitator de 5 w. Telefoanele celulare opereaza in interiorul unor celule, si pot schimba celulele, pe masura ce se deplaseaza.
Celulele confera telefoanelor mobile o raza de actiune incredibila. O persoana care utilizeaza un telefon celular poate conduce sute de mile, purtand o conversatie in tot acest timp, datorita apropierii celulare.
Interiorul telefonului mobil
Pe o scara "complexitate pe centimetru cub", telefoanele celulare sunt unele dintre cele mai complicate dispozitive, dintre cele pe care oamenii le folosesc zilnic.
Daca dezmembrati un telefon mobil, veti descoperi ca acesta contine cateva parti de sine statatoare:
- O placa cu circuite care contine "creierul" telefonului;
- O antenna;
- Un ecran cu cristale lichide (LCD) ;
- O tastatura (nu foarte deosebita de cea care se gaseste pe telecomanda unui televizor) ;
- Un microfon;
- Un amplificator de sunet;
- O baterie.
Placa cu circuite
Placa cu circuite reprezinta "inima" sistemului.
Procesoarele de conversiune analogic-in-digital si digital-in-analogic transforma semnalul audio emis din analogic in digital si semnalul primit din digital in analogic. Procesorul semnalului digital-digital signal processor (DSP) este un procesor modificat, proiectat sa efectueze calcule de manipulare a semnalului, la viteze inalte.
Microprocesorul efectueaza toate sarcinile tastaturii si ecranului, se ocupa cu semnalizarea comenzilor catre statia de transmisie, coordonand de asemenea restul functiilor placii cu circuite.
Memoria ROM si cea Flash permit stocarea sistemului de operare a telefonului si existenta unor functii modificabile, cum ar fi agenda telefonica. Frecventa radio (FR) si partea telefonului care priveste energia se ocupa de controlarea energiei si reincarcare, si de sutele de canale FM. In sfarsit, amplificatoarele FR se ocupa de semnalele care circula spre si din antena.
Ecranul s-a marit considerabil, pe masura ce numarul functiilor telefoanelor mobile a devenit mai ridicat. Majoritatea telefoanelor mobile ofera agende telefonice incorporate, calculatoare si chiar jocuri. De asemenea,in multe telefoane sunt incorporate anumite tipuri de PDA sau de web browser.
Unele telefoane stocheaza anumite informatii, cum ar fi codurile SIM si MIN, in memoria interna Flash, in timp ce altele folosesc card-uri externe, similare cu card-urile SmartMedia.
Telefoanele au amplificatoare de sunet si microfoane atat de mici incat este incredibil modul in care majoritatea lor reusesc sareproduca sunetul. Amplificatorul de sunet este de marimea unei monede, iar microfonul nu este mai mare decat bateria de ceas.
Este surprinzator ca un aparat avand atatea functii - care cu doar 30 de ani in urma ar fi ocupat un etaj intreg dintr-o cladire - acum incape intr-o carcasa care poate fi tinuta fara probleme in palma.
AMPS
In 1983, sistemul analogic de telefonie mobila, numit AMPS (Advanced Mobile Phone System - Sistem avansat de telefonie mobila) a fost aprobat de FCC si utilizat pentru prima oara la Chicago. AMPS foloseste o gama de frecvente intre 824 MHz si 894 MHz, pentru telefoanele celulare analogice. Cu scopul de a incuraja concurenta si a mentine preturile scazute, guvernul Statelor Unite a impus prezenta a doi operatori pe fiecare piata, cunoscuti sub numele de operatori A si B. Unul dintre operatori era de obicei operatorul local de telefonie mobila, un mod elevat de a denumi compania locala de telefonie.
Operatorii A si B primesc fiecare 832 de frecvente: 790 pentru voce si 42 pentru date. O pereche de frecvente (una pentru transmitere si una pentru receptie) este folosita pentru crearea unui canal. Frecventele utilizate in canalele analogice vocale au in mod obisnuit o latime de 30 kHz - 30 kHz a fost aleasa drept marime standard deoarece ofera o calitate a vocii comparabila cu cea oferita de telefoanele cu fir.
Frecventele de transmisie si receptie ale fiecarui canal vocal sunt separate de 45 MHz, pentru a impiedica interferentele dintre ele. Fiecare operator detine 395 de canale vocale, precum si 21 de canale pentru date, pentru a le folosi in activitatile proprii, cum ar fi inregistrarea si trimiterea unor mesaje prin pager.
O versiune a AMPS-ului, cunoscut sub denumirea de Sercviciu Avansat de telefonie mobila in banda ingusta - Narrowband Advanced Mobile Phone Service (NAMPS) incorporeaza o tehnologie digitala care permite sistemului sa opereze cu de trei ori mai multe apeluri decat versiunea originala. Desi foloseste tehnologie digitala, sistemul este totusi considerat analogic. AMPS si NAMPS opereaza doar in banda de 800 de MHz si nu ofera multe dintre functiile obisnuite in serviciile de telefonie mobila, cum ar fi e-mail-ul si web browsing-ul.
http://www.roportal.ro/articole/telefonul-mobil-70-4.htm
AMPS
In 1983, sistemul analogic de telefonie mobila, numit AMPS (Advanced Mobile Phone System - Sistem avansat de telefonie mobila) a fost aprobat de FCC si utilizat pentru prima oara la Chicago. AMPS foloseste o gama de frecvente intre 824 MHz si 894 MHz, pentru telefoanele celulare analogice. Cu scopul de a incuraja concurenta si a mentine preturile scazute, guvernul Statelor Unite a impus prezenta a doi operatori pe fiecare piata, cunoscuti sub numele de operatori A si B. Unul dintre operatori era de obicei operatorul local de telefonie mobila, un mod elevat de a denumi compania locala de telefonie.
Operatorii A si B primesc fiecare 832 de frecvente: 790 pentru voce si 42 pentru date. O pereche de frecvente (una pentru transmitere si una pentru receptie) este folosita pentru crearea unui canal. Frecventele utilizate in canalele analogice vocale au in mod obisnuit o latime de 30 kHz - 30 kHz a fost aleasa drept marime standard deoarece ofera o calitate a vocii comparabila cu cea oferita de telefoanele cu fir.
Frecventele de transmisie si receptie ale fiecarui canal vocal sunt separate de 45 MHz, pentru a impiedica interferentele dintre ele. Fiecare operator detine 395 de canale vocale, precum si 21 de canale pentru date, pentru a le folosi in activitatile proprii, cum ar fi inregistrarea si trimiterea unor mesaje prin pager.
O versiune a AMPS-ului, cunoscut sub denumirea de Sercviciu Avansat de telefonie mobila in banda ingusta - Narrowband Advanced Mobile Phone Service (NAMPS) incorporeaza o tehnologie digitala care permite sistemului sa opereze cu de trei ori mai multe apeluri decat versiunea originala. Desi foloseste tehnologie digitala, sistemul este totusi considerat analogic. AMPS si NAMPS opereaza doar in banda de 800 de MHz si nu ofera multe dintre functiile obisnuite in serviciile de telefonie mobila, cum ar fi e-mail-ul si web browsing-ul.
Evolutia telefoniei celulare
Telefonia mobila a înregistrat în ultimul deceniu o crestere mai rapida decât cele mai optimiste previziuni si o scadere considerabila a costurilor echipamentelor si serviciilor oferite.
Primul sistem de telefonie celulara, folosit în America de Nord(Chicago – 1979), a fost denumit Advanced Mobile Phone System, sau AMPS. Apoi au fost dezvoltate sisteme similare, cum ar fi Nordic Mobile Telephone(NMT) în Scandinavia(1981), sau Total Access Communications System(TACS) folosit în Marea Britanie(1985), China si alte tari. Alocarea spectrala se situa în zona frecventelor cuprinse între 800 si 900 MHz.
A doua generatie de sisteme celulare, conceputa de Groupe Speciale Mobile (GSM) în Stockholm, 1982, de catre 11 tari, a fost nu doar o interfata radio pentru comunicatii, ci un standard pentru o retea completa care si-a propus sa dezvolte produse pe scara larga, cu costuri reduse, facând posibil roaming-ul între tari, si sa introduca servicii integrate de date, fax, mesaje SMS, precum si codarea vocala pentru
evitarea interceptarilor.
Tehnologia comunicarii mobile
Scopurile sistemelor de comunicatie mobila, multi-acces, sunt: calitate, apropiata de cea a serviciilor prin cablu, acoperire cvasi-universala, cost redus al echipamentelor, numar minim de statii radio fixe. Implementarea sistemelor de comunicatie celulara cu sute de canale active a devenit practica odata cu dezvoltarea sintetizatoarelor de frecventa compacte si ieftine. Prezenta microprocesorului permite implementarea unor protocoale sofisticate al mesajelor vocale si de date.
Structura în celule a transmisiilor radio permite deplasarea receptoarelor între celule fara a fi întrerupta legatura, transferul facându-se automat prin procedeul denumit „handover”.
În cadrul unui spectru de frecvente sunt disponibile mai multe sute de canale. Pentru fiecare conversatie este folosit un canal al unei statii de baza. La „handover” statia mobila este redirectionata pentru emisie pe un nou canal activ în noua celula.
Reutilizarea frecventei
Conceptul central în cadrul teoriei comunicatiilor celulare este cel al reutilizarii frecventelor. Daca fiecare frecventa ar fi asociata unei singure celule, capacitatea totala a sistemului ar egala numarul total de canale si deci nu ar putea exista decât câteva mii de abonati într-un sistem. Prin reutilizarea canalelor în celule multiple sistemul geografic poate creste fara a fi limitat geografic.
Reutilizarea depinde în principal de faptul ca atenuarea câmpului electromagnetic în banda de comunicatie celulara tinde sa creasca mai repede cu distanta decât o face în spatiul liber.
Un sistem rationalizat si ideal de utilizare a frecventelor celulelor de comunicatie poate fi descris folosind o acoperire clasica a unei zone cu celule hexagonale. Prin urmare cele sapte seturi de canale folosite, reprezentate printr-o culoare, pot fi replicate în toata zona de acoperire.
Se observa ca nu sunt adiacente doua celule colorate similar, deci care folosesc acelasi canal. Capacitatea unui model de reutilizare pe un numar K de cai se poate calcula prin împartirea la K a numarului total de canale disponibile. De exemplu, pentru K=7 si 416 canale, vor fi aproximativ 57 canale disponibile într-o celula, iar la încarcare tipica de 0,05 pe fiecare abonat, fiecare zona de acoperire suporta aproximativ 1140 de abonati.
Sectorizarea antenelor
Afirmatiile de mai sus presupun ca celulele folosesc antene omnidirectionale. Ne putem astepta ca prin sectorizare, capacitatea sistemului poate creste. Sectorizarea este facuta de operatori, de obicei pe trei cai. Aceasta înseamna ca fiecare zona este echipata cu trei seturi de antene directionale, cu azimuturile deplasate cu 120°. Totusi sectorizarea nu duce în practica la cresterea capacitatii. Motivul consta în faptul ca izolarea sectoarelor, nu mai mare de câtiva dB, este insuficienta pentru a garanta un nivel acceptabil, scazut, de interferenta. Singurul câstig în cazul folosirii antenelor directionale consta în marirea gradului de acoperire datorat amplificarii directe mai ridicate.
Larga acceptare a GSM-ului în prezent în întreaga lume demonstreaza în mod clar ca aceasta a devenit de-a lungul anilor o tehnologie globala. Astazi un om din 30 din întreaga populatie a globului este abonat GSM. Ultimele statistici ilustreaza de asemenea o crestere puternica a serviciilor GSM pre-platite. Circa 66 de milioane de oameni din întreaga lume au ales GSM-ul via servicii pre-platite. Aceasta înseamna 79% din numarul total al utilizatorilor de servicii pre-platite din domeniul comunicatiilor mobile din întreaga lume
http://www.referat-scoala.ro/citeste-referat-Telefonia_celulara-7677.html
Telefoanele digitale
Telefoanele mobile digitale folosesc aceeasi tehnologie radio ca si telefoanele analogice, insa o folosesc intr-un mod diferit. Sistemele analogice nu utilizeaza integral semnalul dintre telefon si reteaua celulara - semnalele analogice nu pot fi comprimate si manevrate la fel de usor ca si un semnal digital veritabil. Acesta este motivul pentru care multe companii de televiziune prin cablu trec la sistemul digital - pentru a putea face sa incapa mai multe canale intr-o anumita latime de banda. Este uimitor cu cat pot sistemele digitale sa fie mai eficiente.
Telefoanele digitale convertesc vocea intr-o informatie binara (cifre de 1 si 0), dupa care o comprima (a se vedea "Cum se realizeaza inregistrarea analog-digital pentru detalii asupra acestui proces de conversiune). Aceasta comprimare permite ca intre trei si zece apeluri telefonice digitale sa ocupe spatiul unui singur apel analogic.
Multe sisteme digitale se bazeaza pe tehnologia numita frequency-shift keying (FSK) pentru a trimite date prin intermediul AMPS-ului.
FSK utilizeaza doua frecvente, una pentru cifrele de 1, iar cealalta pentru 0, alternand rapid intre cele doua, pentru a trimite informatie digitala intre turnul celulei si telefon. O modulatie si scheme de criptare inteligente sunt necesare pentru a transforma informatia din analogica in digitala, a o comprima si a o retransforma, mentinand in acelasi timp un nivel acceptabil al calitatii vocii. Toate acestea inseamna ca telefoanele celulare digitale trebuie sa contina o mare putere de procesare.
DECT – Digital Enhaced Cordless Telephony
Tehnologia DECT este un pas inainte in ceea ce priveste calitatea si flexibilitatea telefonieie fara fir.In compatie cu generatiile anterioare, bazate pe tehnologia analogical, DECT aduce in plus o gama larga de avanaje, incluzand claritatea sporita a sunetului, securitate un numar mai mare de termianle pentru fiecarelinie si servicii de date.
In 1998 erau in functiune mai mai mult de 5 milioane de telefoane DECT fara fir cu o rata de crestere anuala care, in unele tari, depaseste 40%.In timp ce principala piata pentru DECT este constituita de utilizatori casnici si ,,SOHO’’ (small office/home office), impactul este mare si asupra organizatiilor mai mari care gasesc util sa includa aceste facilitati in PBX-urile lor.
Timp de mai multi ani, majoritatea locuintelor aveau un singur telefon, de obicei in hol. Acesta a fost tot mai frecvent inlocuit cu extensii multiple dar si cu cabluri suplimentare. De asemenea, exista si limitari tehnice pentru numarul de extensii care pot fi puse pe o singura linie telefonica.introducerea telefoanelor fara fir a inlaturat ambele limitari.
Tehnologii de acces celular
Exista trei tehnologii comune utilizate de retelele de telefonie mobila pentru a transmite informatii:
- Acces multiplu prin diviziunea frecventei - Frequency division multiple access (FDMA);
- Acces multiplu prin diviziunea timpului - Time division multiple access (TDMA) ;
- Acces multiplu prin diviziunea codului - Code division multiple access (CDMA).
Desi aceste tehnologii suna foarte impunator, va puteti face o idee despre cum functioneaza, despartind in cuvinte titlul fiecareia.
Primul cuvant va spune care este metoda de acces. Al doilea cuvant, diviziune, va spune ca imparte apelurile pe baza respectivei metode de acces.
- FDMA plaseaza fiecare apel pe o frecventa separata.
- TDMA atribuie fiecarui apel un anumit termen pe o frecventa prestabilita.
- CDMA atribuie fiecarui apel un cod unic si il raspandeste pe frecventele disponibile.
Ultima parte a fiecarui titlu o constituie sintagma acces multiplu. Aceasta inseamna pur si simplu ca mai multi utilizatori pot utiliza fiecare celula. mai mult[6]
Top personal: Cele mai bune telefoane mobile
Va povesteam saptamana trecuta ca site-ul Gadgeteer realizeaza un top al celor mai bune telefoane mobile lansate in 2010 si aflate acum pe piata.
Pe pagina de Facebook a Vodafone (operatorul care sustine proiectului), puteti vota de astazi, fiecare dintre voi, telefoanele pe care le considerati reusite.
La final rezultatele se vor centraliza si va rezulta topul final al publicului.
Vor exista evident si premii: cate un telefon dintre primele trei modele clasate.
Intrati si votati asadar, nu dureaza mult si va fi interesant sa vedem care este best of the best in materie de smartphone.
In afara de votul publicului, va mai fi alcatuit un top, cel al contributorilor la Gadgeteer. Fiecare dintre ei va realiza o ierarhie e modelelor preferate, iar prin coroborarea rezultatelor va fi facut public rezultatul final.
Iata topul meu, absolut subiectiv, realizat pentru Gadgateer.
1. HTC Desire Z
Mi s-a parut incredibil de bun timp de doua saptamani cat l-am folosit intensiv. Android este sistemul de operare cel mai logic, prietenos, complex dar in acelasi timp simplu in utilizare. HTC Desire Z vine cu tastatura qwerty (stiu, tastaturile fizice vor disparea total de pe telefoane intr-un interval de doi-trei ani, dar atat timp cat vor mai exista sunt un avantaj deloc de neglijat atunci cand ai de scris e-mail-uri multe si lungi). Face poze decente, daca nu cumva chiar bune. Filmeaza HD. Ecranul touch se misca impecabil si nu iti face figuri cand e sa treaca din landscape in portrait. Vine cu aplicatii social media bine realizate. Multi se tem ca articulatia care scoate la iveala tastatura fizica este fragila: relax, este rezistenta! Un minus ar fi bateria care, la utilizare intensiva ( Wi-Fi etc) cere incarcare zilnica.
Ce-i mai bun din ambele lumi
Te-ai săturat să aștepți și să plătești pentru descărcarea lentă a hărților? Grăbește tot procesul. HTC Desire Z oferă hărți pentru care nu aștepți, lipsite de zone neacoperite și de tarife pentru roaming-ul de date. Nu te descurci să te orientezi cu o hartă? Stai liniștit. Hărțile de pe HTC Desire Z te dirijează mereu în direcția bună. Ai nevoie de un bancomat, o benzinărie sau de un restaurant? Cu HTC Desire Z, toate punctele de interes sunt afișate chiar pe ecranul de start.
Hărți pentru care nu mai trebuie să aștepți
Te-ai săturat să aștepți și să plătești pentru descărcarea lentă a hărților? Grăbește tot procesul. HTC Desire Z oferă hărți pentru care nu aștepți, lipsite de zone neacoperite și de tarife pentru roaming-ul de date. Nu te descurci să te orientezi cu o hartă? Stai liniștit. Hărțile de pe HTC Desire Z te dirijează mereu în direcția bună. Ai nevoie de un bancomat, o benzinărie sau de un restaurant? Cu HTC Desire Z, toate punctele de interes sunt afișate chiar pe ecranul de start.
Un telefon pe care nu-l poți pierde (măcar nu atât de ușor)
Mai mult ca sigur, vei deveni foarte atașat de telefonul tău HTC Desire Z. De aceea ne-am gândit să portăm online experiența HTC Sense. Nu-ți poți găsi telefonul? Folosește HTC Sense.com și vei descoperi telefonul sub pisica adormită. Îți faci griji că vei avea de pierdut pentru că ți-ai uitat telefonul acasă? Folosește HTCSense.com pentru trimiterea și primirea de SMS-uri, pentru redirecționarea apelurilor către un alt număr de telefon. Ești îngrijorat că datele personale de pe telefonul tău care s-a pierdut sau a fost furat? Intră pe HTCSense.com pentru blocarea de la distanță și pentru ștergerea memoriei.
http://www.htc.com/ro/product/desirez/overview.html
2. iPhone 4
Dorit de foarte multi, vedeta internationala. Este telefonul pe care il folosesc zilnic. Daca sunt incantat? Raspuns: Asa si asa… Apple a reusit sa creeze un smartphone revolutionar, standard al industriei, in vremurile cand ceilalti producatori inca bajbaiau si ieseau pe piata cu produse aproximative. Insa vremurile acelea au trecut; iPhone 4 pare acum incremenit in proiect in fata competitorilor care se bazeaza pe Android. Trebuie sa cauti tu aplicatii social media (bietul Steve Jobs nu a auzit de chestiile astea), ecranul raspunde perfect la atingeri dar e capricios cand e vorba de a trece din landscape in portrait. Unele chestii din meniu sunt inutil complicate fata de alte smartphones. Nota excelenta pentru baterie: se incarca rapid si tine pana te plictisesti.
3. Samsung Galaxy S
Super premiat, super laudat, a primit note foarte bune in laboratoarele de tastare. Record la vanzari in toata lumea. Samsung Galaxy S este evocat adesea cand vine vorba de „cele mai bune smartphone-uri de pe piata” ca optiune de achizitie. Procesor puternic, ecran de top AMOLED, sistem de operare Android imbunatatit de Samsung. Da, a auzit si de social media pentru ca vine cu Social Hub. De ce nu se afla pe prima pozitie? V-am spus, acesta este un top personal, extrem de subiectiv care a depins printre altele de momentul si de durata testelor.
Tehnologii de acces celular: FDMA
FDMA separa spectrul sonor in canale de voce, impartindu-l in bucati uniforme de latime de banda. Pentru a intelege mai bine tehnologia FDMA, ganditi-va la posturile de radio: fiecare post de radio emite semnalul sau la o frecventa diferita in cadrul benzii disponibile. FDMA este utilizata mai ales pentru transmisia analogica. Desi este capabila sa transmita informatie digitala, se considera ca FDMA-ul nu este o metoda eficienta pentru transmisiunea digitala.
Tehnologii de acces celular: TDMA
TDMA este metoda de acces utilizata de Alianta industriei electronice (Electronics Industry Alliance) pentru Interim Standard 54 (IS-54) si Interim Standard 136 (IS-136). Folosind TDMA-ul, o banda ingusta, care are o latime de 30 MHz si o lungime de 6.7 milisecunde este impartita din punct de vedere temporal in trei perioade temporale.
Banda ingusta inseamna "canale" in sensul traditional. Fiecare conversatie ocupa undele radio pentru o treime din timp. Acest lucru este posibil deoarece datele vocale, care au fost convertite in informatie digitala, sunt comprimate astfel ca sa ocupe mult mai putin spatiu de transmisie. De aceea, TDMA-ul are de trei ori mai multa capacitate decat un sistem analogic care utilizeaza acelasi numar de canale. Sistemele TDMA opereaza fie in banda de frecventa de 800 de MHz (IS-54), fie in cea de 1900 MHz (IS-136).
Tehnologii de acces celular: TDMA/GSMCellular Access
TDMA-ul este de asemenea utilizata ca tehnologie de acces pentru Sistemul global pentru comunicatiile mobile - Global System for Mobile communications (GSM). Totusi, GSM-ul implementeaza tehnologia TDMA intr-un mod oarecum diferit decat IS-136. Ganditi-va la GSm si IS-136 ca fiind doua sisteme de operare care functioneaza pe acelasi procesor, cum ar fi Linux si Window, amandoua operand pe un Intel Pentium III. Sistemele GSM folosesc criptarea pentru a face telefoanele mobile mai sigure. GSM-ul opereaza in benzile de 900 MHz si de 1800 MHz in Europa si Asia, si in banda de 1900 MHz (uneori denumita banda de 1,9 GHz) in Statele Unite.
Este folosit de sisteme celulare digitale si sisteme bazate pe tehnologia PCS. GSM-ul reprezinta de asemenea fundamentul pentru Integrated Digital Enhanced Network (IDEN), un sistem popular introdus de Motorola si utilizat de Nextel.
GSM-ul reprezinta standardul international in Europa, Australia si o mare parte din Asia si Africa. In zonele cu acoperire, utilizatorii de telefoane mobile pot cumpara un singur telefon care va functiona peste tot unde acest standard este suportat. Pentru a se conecta la un anumit operator de telefonie mobila din aceste tari, utilizatorii GSM trebuie doar sa introduca cartelele SIM - modulul de identificare a abonatului - subscriber identification module. Cartelele SIM sunt minuscule dischete amovibile, care sunt introduse in telefoanele celulare GSM, putand fi apoi cu usurinta scoase. Ele stocheaza toate datele de conectare si numerele de identificare de care aveti nevoie pentru a accesa serviciile unui anumit operator de telefonie mobila.
Tehnologii de acces celular: CDMA
Tehnologia CDMA abordeaza problema telefoniei mobile intr-un mod total diferit decat TDMA. CDMA-ul, dupa ce digitalizeaza datele, le distribuie pe intreaga latime de banda disponibila. CDMA-ul este o forma de spectru de anvergura, ceea ce inseamna pur si simplu ca datele sunt trimise in bucatele pe anumite frecvente disponibile pentru a fi utilizate oricand in raza de actiune specificata. Apeluri multiple sunt suprapuse pe canal, fiecare dintre apeluri primind un cod secvential unic.
Toti utilizatorii transmit in aceeasi portiune de banda larga a spectrului sonor. Semnalul sonor al fiecarui uitilizator, este raspandit pe intreaga latime de banda de catre un cod unic de raspandire. In receptor, acelasi cod unic este utilizat pentru a primi semnalul.
Deoarece sistemele CDMA trebuie sa stabileasca corect timpul fiecarei bucati de semnal, apeleaza la sistemul GSM pentru a obtine aceasta informatie. Intre opt si 10 apeluri telefonice separate pot fi efectuate ocupand acelasi spatiu de canal ca si un singur apel AMPS analogic. Tehnologia CDMA reprezinta fundamentul pentru Interim Standard 95 (IS-95) si opereaza atat in banda de frecventa de 800 de MHz, cat si in cea de 1900 de MHz.
In mod ideal, TDMA-ul si CDMA-ul nu se afecteaza unul pe altul. Practic, semnalele CDMA puternice maresc nivelul de zgomot al receptoarelor TDMA, iar semnalele TDMA puternice pot cauza supraincarcari si blocari ale receptoarelor CDMA.
mai mult[8]
Celular versus PCS
Serviciul de comunicari personale - Personal Communications Services (PCS) este un serviciu telefonic fara fir foarte asemanator serviciului telefonic celular, insa care pune accentul pe servicii personale si pe o mobilitate extinsa. Termenul "PCS" este adeseori folosit in locul sintagmei "celular digital", dar adevaratul PCS inseamna ca in pachetul de servicii sunt incluse si mesaje prin pager, aflarea identitatii celui care suna si e-mail.
Initial, celularul a fost creat pentru fi utilizat in automobile, in schimb PCS-ul a fost proiectat din temelii pentru a asigura o mobilitate mai ridicata a utilizatorilor. Sistemul PCS prezinta celule mai mici si in consecinta necesita un numar mai mare de antene pentru a acoperi o anumita zona geografica. Telefoanele PCS utilizeaza frecvente intre 1.85 si 1.99 GHz (intre 1850 MHz si 1990 MHz).
Din punct de vedere tehnic, sistemele celulare din Statele Unite opereaza in benzile de frecventa de 1850 MHz pana la 1990 MHz.
Deoarece este bazat pe TDMA, PCS are un spatiu intre canale de 200 kHz si opt perioade temporale in locul celor 30 kHz spatiu intre canale si trei perioade temporale intalnite la celularele digitale.
Dual Band versus Dual Mode
Daca faceti multe calatorii, veti dori probabil sa gasiti telefoane care ofera dual band, dual mode, sau amandoua. Sa analizam fiecare dintre aceste optiuni:
- Dual band - Un telefon care prezinta abilitatea dual-band, poate schimba frecventele. Aceasta inseamna ca telefonul poate opera atat in benzile de 800 MHz, cat si in cea de 1900 MHz. De exemplu, un telefon dual-band TDMA ar putea sa foloseasca servicii TDMA fie intr-un sistem de 800 MHz, fie intr-unul de 1900 MHz.
- Dual mode - In limbajul care priveste telefoanele mobile, "mod" se refera la tipul de tehnologie de transmisie utilizat. Astfel, un telefon care suporta tehnologiile AMPS si TDMA, le poate schimba intre ele de cate ori este nevoie. Este important faptul ca unul dintre moduri este AMPS - acesta va ofera servicii analogice atunci cand va aflati intr-o zona care nu are suport digital.
- Dual band/Dual mode - situatia optima, in care puteti schimba benzile de frecventa si modurile de transmisie atunci cand aveti nevoie de acest lucru.
Schimbarea benzilor sau a modurilor se face automat de catre telefoanele care suporta aceste optiuni. De obicei, telefonul are un set de optiuni standard, ca de exemplu TDMA pe 1900 de MHz si va incerca sa se conecteze la acea frecventa mai intai pe baza acestei tehnologii amintite. In cazul in care telefonul suporta sistemul dual band, se va comuta pe banda de 800 de MHz, in cazul in care nu se poate conecta la cea de 1900 MHz. Iar daca telefonul suporta mai mult de un mod, el va incerca mai intai modurile digitale, comutandu-se apoi la cele analogice.
Uneori pot fi gasite chiar telefoane tri-mode. Acest termen poate fi inselator, putand insemna ca telefonul suporta doua tehnologii digitale, cum ar fi CDMA si TDMA, precum si cele analogice. Dar poate de asemenea sa insemne ca telefonul suporta o tehnologie digitala pe doua benzi, putand oferi in acelasi timp si suport analogic. O versiune populara a tipului de telefon tri-mode, pentru oamenii care calatoresc foarte mult in afara tarii, are un serviciu GSM in banda de 900 MHz pentru Europa si Asia si in cea de 1900 MHz pentru Statele Unite, pe langa serviciul analogic.
Probleme la telefoanele mobile
Un telefon mobil, asemenea oricarui alt aparat electronic de larg consum, are problemele sale:
- In general, coroziuni interne nereparabile ale pieselor rezulta atunci cand telefonul este umezit sau atunci cand folositi maini ude pentru a apasa butoanele. Daca telefonul se uda, asigurati-va ca este absolut uscat inainte de a-l aprinde, pentru a putea evita daunele cauzate componentelor interne.
- Caldura extrema dintr-un automobil poate cauza stricaciuni bateriei sau componentelor electronice ale telefonului. Frigul extrem poate cauza disparitia temporara a imaginii de pe ecran.
- La telefoanele mobile analogice apare uneori o problema cunoscuta sub denumirea de "clonare". Un telefon este "clonat" atunci cand cineva fura numerele de identificare ale telefonului, acea persoana putand efectua apeluri frauduloase in contul titularului.
Iata cum are loc aceasta clonare: Cand telefonul dumneavoastra efectueaza un apel, el transmite retelei ESN-ul si MIN-ul la inceputul apelului. Perechea MIN/ESN reprezinta o "eticheta" unica pentru telefonul dumneavoastra - in acest mod reteaua stie pe cine sa taxeze pentru un anumit apel. Atunci cand telefonul transmite perechea MIN/ESN, este posibil ca anumite persoane rau intentionate sa asculte (prin intermediul unui scanner) si sa capteze perechea. Cu echipamentul adecvat, este destul de usoara modificarea unui alt telefon astfel incat sa contina perechea MIN/ESN, acest fapt permitand persoanelor rau voitoare sa efectueze apeluri in contul dumneavoastra.
mai mult despre[9]
Telefoanele fara fir constau intr-o statie de baza, conectata la centrala telefonica standard pe cabluri obisnuite, si dintr-unul sau mai multe terminale mobile. Acestea din urma sunt conectate la statia de baza prin unde radio, similar telefoanelor celulare. Avantajele immediate sunt posibilitatea uitlizatorului de a ,,plimba’’ terminalul mobil, ceea ce inseamna o flexibiliate sporita, si posibilitatea de a utilizamai multe terminale, ceea ce trensforma apratul intr-o minicentrala.
Ca si le telefoanelecelulare, sistemele initiale foloseau tehnologia analogica care transfera direct pe undele radio sunetele complexe ale vocii omenesti. Aceste telefoane analogice aveau o raza de actiune limitata, calitatea vocii edte scazuta iar statia de baza suporta un numar foarte mic de terminale mobile. Mai mult decat atat, exista posibilitatea ca utilizatorul unui alt sistem care lucreaza pe aceeasi frecventa sa fie capabil sa asculte conversatia. Cu toate acestea, avantajele fata de telefoanele cu fir sunt atat de mari incat piata a acceptat telefoanele fara fir. 52833iuv43mzo1y
Introducerea tehnologiei digitale a transformat si telefoanele fara fir.In aceasta tehnologie, vocea este transformata intr-o serie de 0-uri si 1-uri la fel ca si muzica de pe un CD. Orice semnale transmisepe aceasta cale sunt, in mod inerent , mai clare si nedistorsionate. Atat timp cat receptorul poate distinge intre 0 si 1, acesta poate reface cu acuratete semnalul initial.
Tehnologia DECT asigura telefoanelor fara fir o raza de actiune marita pana la sute de metri, permite criptarea transmisiei facand imposibila ascultarea, ofera posibilitatea utilizarii unui numar sporit de terminale, permite efectuarea mai multor convorbiri simultane, mareste durata de viata a bateriilor terminalului mobil si permite chiar transmisii de date prin conectarea unui PC.
Ca sa ofere toate aceste facilitati, telefoanele digitale fara fir fac apel la o serie de tehnologii deja utilizate in alte domenii:
Digitalizarea si compresia – primul pas este transformarea sunetelor intr-o serie de digiti. In acelasi timp, pentru utilizarea mai eficienta a spectrului disponibil, se face si o compresie a datelor. Metodele de compresie reprezinta un compromis intre calitatea vocii si capacitatea (largimea de banda) ceruta de semnal. Tehnologia DECT foloseste pentru digitalizare si compresie standardul ADPCM (Adaptive Differential Pulse Code Modulation ). In acest fel se utilizeaza numai jumatate din largimea de banda (32 kbps in loc de 64 kbps). uz833i2543mzzo
Criptarea – semnalul este apoi criptat folosint o unitate de identificare inclusa in statia de baza astfel incat nici un alt terminal nu va putea decoda semnalul, garantand in acest fel confidentialitatea.
Emisia/receptia – legatura dintre statia de baza si terminalul mobil se face prin frecvente audio. Sistemul DECT foloseste un spectru de frecvente intre 1880 si 1900 MHz si o tehnica numita TDMA (Time Division Multiple Access). Este posibil astfel sa se efectueze mai multe convorbiri simultane pe aceeasi banda de frecvente ceea ce inseamna ca statia de baza poate asigura legatura cu exteriorul a unui terminal in timp ce alte terminale pot vorbi intre ele.
Un alt avantaj al acestei tehnici este faptul ca terminalul mobil utilizeaza doar doua din cele 16 canale temporale ceea ce reduce solicitarea bateriei extinzand dramatic atat timpul e ,,standby’’ cat si timpul de convorbire.
O alte tehnologie utilizata se numeste DCS/DCA (Dynamic Channel Selection / Allocation). In acest fel aparatele utilizeaza cel mai bun canal radio disponibil, eliminand posibilitatea interferentei cu alte sisteme DECT din aceeasi zona.
Repteoare – desi sistemul DECT ofera o arie de acoperire mul mai mare fata de sistemele analogice, exista cazuri in care aceasta nu este suficienta, mai ales in birouri unde structura cladirii interfereaza puternic cu undele radio.
Pentru a rezolva aceasta problema, sistemele DECT fac apel la repetoare care colecteaza si retransmit semnalul. Aparatele au dimensiuni mici, pot fi mascate cu usurinta iar persoana care se deplaseaza in zona nu sesizeaza nici o schimbare atunci cand semnalul este preluat de diferitele repetoare.
Date si multimedia – datorita eficientei transmisiei digitale, sitemel DECT nu sunt limitate la voce. Ele pot transporta la fel de bine si date, eventual cu continut multimedia ca, de exemplu, e-mail, Internet sau chiar video de joasa rezolutie. Un terminal de date DECT comunica printr-o interfata infrarosu (IrDA) de tip ,,Bluetooth’’ iar in viitor este preconizata introducerea unor carduri speciale pentru PC ceea ce permite conectarea directa a acestuia la baza.
Cum functioneaza un telefon mobil?
Un lucru interesant referitor la telefonul mobil il reprezinta faptul ca acesta este chiar un radio, un radio sofisticat. Ca sa intelegem mecansimul sofisticat al unui telefon mobil il vom compara pe acesta cu sistem de comunicare prin radio tip walkie-talkie. Sistemul de comunicare walkie-talkie are o metoda de comunicare de tip simplex prin care 2 persoane comunica intre ele pe aceeasi frecventa, insa numai cate una pe rand (ganditi-va la modelul prin care comunica soferii de camioane).
Telefonul mobil este un dispozitiv de tip duplex, adica foloseste o frecventa pentru a vorbi si o a doua, o frecventa separata pentru a asculta. Un sistem walkie-talkie poate avea zeci de canale, in timp ce un telefon mobil poate comunica pe 1664 de canale.
Telefoanele mobile opereaza de asemenea cu celule, in sensul ca pot trece de la o celula la alta odata cu deplasarea in spatiu. Celulele reprezinta unitatea de baza a unui sistem celular - suprafata geografica pe care o companie de telefonie mobila o acopera. Celulele dau telefoanelor mobile o arie de acoperire incredibila. Un walkie-talkie poate comunica pe o distanta de la cateva sute de metrii la 10-15 kilometri, pe cand utilizatorul unui telefon mobil se poate deplasa in orice locatie a unui oras si in acelasi timp sa isi mentina conversatia, tocmai datorita acestor celule....mai mult despre functionarea telefonului mobil3e.ro
Telefonul celular... Nimic nou. Dar ce se numeşte celular? Şi cum anume funcţionează o reţea de telefonie mobilă? Cum se face că deşi se folosesc de puterea calculatoarelor moderne, reţelele de telefonie mobilă se blochează ori de câte ori începe un nou an ori se iveşte câte un cutremur? Ce este 3G? Au existat 1G şi 2G?
SCURT ISTORIC
În 1945 a apărut generaţia 0, 0G, de telefoane mobile. Acestea nu erau telefoane celulare (după cum probabil ştiţi, denumirea de telefon celular indică faptul că reţeaua este formată din celule radio, caracterizate prin staţie radio şi acoperire unică), ci există o singură staţie radio care acoperea o zonă relativ întinsă, iar fiecare telefon monopoliza un canal atunci când era folosit.
Prima reţea celulară pentru un oraş a fost lansată în Japonia de NTT în 1979. Generaţia 1, 1G, consta din reţele celulare automate care au intrat în uz începând cu 1980.
În 1980 Motorola a scos primul telefon mobil aprobat de FCC (Federal Communications Commission - agenţie guvernamentală care reglementează comunicaţiile naţionale şi internaţionale prin radio, televiziune, cablu, fibră optică şi satelit).
În 1984 Laboratoarele Bell dezvoltau prima tehnologie celulară modernă, constând în multiple staţii radio, controlate centralizat, fiecare asigurând servicii pentru o zona restrânsă.
Prima reţea modernă de telefonie mobilă de generaţia a doua, 2G, a fost lansată de firma Radiolinja în 1991 în Finlanda. Prima reţea comercială de generaţia a treia, 3G, a fost lansată în 2001 în Japonia de NTT DoCoMo folosind standardul WCDMA (Wideband Code pision Multiple Access).
CUM FUNCŢIONEAZĂ O REŢEA DE TELEFONIE MOBILĂ
Telefoanele mobile folosesc undele electromagnetice dintr-o anumită bandă de frecvenţe pentru a comunica între ele. În parte, un telefon mobil funcţionează ca un radio, în sensul că recepţionează semnalul radio emis de un turn de telefonie mobilă din apropiere.
O reţea de telefonie mobilă constă, în esenţă, din telefonul mobil, o staţie de bază, un centru de comutare şi o centrală telefonică. Pentru a iniţia un apel, telefonul mobil trebuie sa comunice cu staţiile radio ale reţelei mobile, adică trebuie să fie în aria de acoperire a uneia dintre staţii. Fiecare staţie radio asigură acoperirea pentru o zonă geografică, numita celulă. Staţiile radio sunt interconectate formând în acest fel o reţea de telefonie mobilă. Celulele sunt în aşa fel stabilite, încât zonele de acoperire radio să se întrepătrundă. Atunci când nu aveţi semnal sunteţi în afara zonei de acţiune a vreunei staţii de bază. Centrala de comunicaţii asigură transferul convorbirii între celulele reţelei. Sistemul celular necesită transferul convorbirii între celule, pentru a permite continuarea discuţiei şi la trecerea unui telefon dintr-o celulă în alta.
Centrul de comutare procesează apelurile şi face legătura între echipamente (telefoane) şi centrala telefonică. De asemenea, ţine datele referitoare la utilizatorii ce folosesc reţeaua, ştie starea şi poziţia fiecărui abonat, stabileşte modul în care utilizatorii sunt interconectaţi şi contorizează folosirea reţelei de către echipamente.
Marele avantaj al unei reţele formate din celule constă în faptul că frecvenţele folosite în interiorul unei celule pot fi refolosite în altă celulă de asemenea. Dacă, de exemplu, staţia de bază numărul 1, ce poate gestiona 100 de frecvenţe (în realitate pot mai mult, în jur de 830 de frecvenţe), este folosită de 50 de vorbitori simultan, fiecare conexiune stabilită între oricare doi utilizatori va folosi 2 frecvenţe, una pentru emisie şi cealaltă pentru recepţie (canal duplex), epuizând astfel toate frecvenţele disponibile. Asta înseamnă că din punct de vedere al acestei celule reţeaua este ocupată. În celula vecină utilizatorii pot fi în număr mult mai mic, iar apelul poate fi efectuat fără probleme. În aceeaşi celulă vecină, frecvenţele folosite de utilizatori pot fi aceleaşi ca cele folosite în celula numărul 1.
Faptul că există un număr de frecvenţe limitat pentru fiecare celulă explică şi de ce în anumite zile (31 decembrie, dezastre naturale etc.) reţeaua de telefonie devine inaccesibilă, ceea ce nu înseamnă neapărat că reţeaua este blocată, ci că sunt mai mulţi doritori să utilizeze reţeaua decât frecvenţe disponibile la un moment dat. (În realitate, lucrurile sunt un pic mai complicate. De pildă standardul GSM, utilizat în România, foloseşte tehnologia TDMA (Time pision Multiple Access) care împarte frecvenţele în sloturi de timp, în aşa fel încât poate utiliza o frecvenţă pentru mai multe canale de date).
TRANSFERUL UNUI APEL DINTR-O CELULĂ ÎN ALTA
În situaţia în care doi ipotetici vorbitori se află în celule pe care nu le părăsesc pe timpul conversaţiei, modul în care elementele interacţionează sunt clare: apelant, staţie de bază, centrală, staţie de bază, apelat. Numai că lucrurile de regulă sunt mai complicate în realitate, oamenii aflându-se adeseori în mişcare atunci când folosesc telefoanele mobile. Pentru a nu întrerupe convorbirea la ieşirea dintr-o celulă, reţeaua de telefonie mobilă trebuie să ştie cum să predea/preia apelul între celule adiacente.
Predarea/preluarea apelului nu este un proces foarte simplu, uneori survenind întreruperea comunicării. Pentru ca acest proces să aibă loc, sistemul trebuie să decidă când să comute conexiunea, la ce staţii radio să îi reconecteze pe vorbitori şi pe ce canal, fără a întrerupe discuţia. Sistemul trebuie să determine puterea semnalului emis de staţia de bază folosită de vorbitor, să o compare cu acea a staţiilor vecine, să evalueze canelele libere ale staţiilor vecine, să rezerve un canal liber la o staţie radio disponibilă, pentru ca apoi să transmită semnalul de schimbare către telefonul mobil. Odată conectat la noua staţie, telefonul mobil transmite un mesaj prin care anunţă că a recepţionat semnalul, permiţând reţelei să disponibilizeze canalul folosind până de curând de telefon.
IDENTIFICAREA ECHIPAMENTELOR ŞI A ABONAŢILOR (GSM)
SIM-ul
Telefoanele GSM folosesc un microcip numit Subscriber Identity Module (SIM). SIM-ul este folosit pentru a stoca date despre configuraţia telefonului, despre abonamentul existent etc. Fiecare SIM este activat printr-un număr de identificare unic; odată activat, numărul de identificare este înregistrat, iar cardul este legat de reţeaua în care a fost activat.
După cum probabil ştiţi, există şi reţele de telefonie mobilă care nu au pentru telefoane nevoie de SIM-uri. Telefoanele care nu folosesc SIM au datele încărcate în memoria telefonului.
IMEI
IMEI (International Mobile Equipment Identity ) este un număr format din 15 cifre folosit de standardul GSM ce identifică echipamentul, telefonul. Se poate vedea sub bateria telefonului. Acest număr de identificare este introdus în telefon de către producător, iar atunci când telefonul încearcă să acceseze o reţea, IMEI-ul este comparat cu datele dintr-o bază de date, în felul acesta putându-se determina dacă telefonul este sau nu furat.
IMSI
IMSI (International mobile subscriber identity) este un număr format din 15 cifre care este stocat pe SIM şi care este alocat utilizatorului de către operatorii de telefonie. Acest cod permite operatorul să identifice abonatul funcţie de numărul de telefon. De asemenea, IMSI conţine un cod ce identifică ţara în care are contract abonatul.
TMSI
TMSI (Temporary mobile subscriber identity) este un număr repartizat de reţea şi este mai scurt decât IMSI. TMSI este folosit şi pentru a ascunde adevărata identitate a utilizatorului faţă de cei care ar încerca să decodeze semnalul conţinând codul IMSI transmis de telefon. Prin transmiterea regulată şi frecventă a TMSI , IMSI poate fi transmis mai rar.
SID
SID (System Identification Code) este un cod unic de 5 cifre alocat pentru fiecare operator de telefonie mobilă. La pornirea telefonului mobil se desfăşoară operaţiuni de identificare în reţea pe un canal de control între telefon şi staţia de bază. Dacă SID-ul primit de telefon de la reţeaua în raza de acoperire a căreia se găseşte nu se potriveşte cu cel al telefonului, atunci telefonul afişează lipsa semnalului. Dacă cele două SID-uri se potrivesc, telefonul este integrat în reţea şi poate efectua apeluri. În procesul de identificare, telefonul mobil transmite o cerere de înregistrare în reţea, în acest fel centrul de comutare care are în responsabilitate staţia de bază cu care comunică telefonul ştie exact poziţia echipamentului ce a făcut cererea. Acelaşi centru de comutare stabileşte o frecvenţă de emisie pentru telefon, în cazul în care efectuează o convorbire.
CUM FUNCŢIONEAZĂ ROAMING-UL?
Serviciul de roaming constă în posibilitatea de a folosi o altă reţea decât cea în care abonatul este înregistrat. Cei care au părăsit România ştiu că telefonul de acasă se poate folosi bine-mersi în oricare altă ţară, la costuri superioare celor din ţară.
Tehnic vorbind, telefonul se află în roaming atunci când, pe de o parte, la verificarea centrului de comutare SID-ul reţelei nu se potriveşte cu SID-ul telefonului, iar pe de altă parte, după verificarea pe care centrul de comutare al reţelei străine o face cu centrul de comutare al reţelei de origine a apelantului rezultă validitatea SID-ului.
MARII PRODUCĂTORI DE TELEFOANE MOBILE
Marii producatori de telefoane mobile, conform cifrelor disponibile pentru anul 2007 sunt: Nokia, cu 40% din piata, Samsung 14%, Motorola 14%, Sony Ericsson 9%, LG 7%. În anul 2008 un succes deosebit l-a avut firma Apple cu faimosul deja iPhone. mai mult despre[10]
Codurile telefoanelor mobile
Tuturor telefoanelor mobile le sunt asociate coduri speciale. Aceste coduri folosesc la identificarea telefonului, a proprietarului acestuia si a operatorului telefonic. Sa presupunem ca aveti asupra dumneavoastra un telefon mobil, il aprindeti si cineva incearca sa va sune. Apelului respectiv i se intampla urmatoarele:- - In momentul in care puneti in functiune telefonul, acesta asteapta sa primeasca un SID (codul de identificare al sistemului - un numar unic de 5 cifre) din canalul de control. Canalul de control este o frecventa speciala, folosita de telefon si de statia de transmisie pentru a stabili anumite aspecte cum ar fi sistemul de convorbiri si schimbarea canalelor. Daca telefonul nu poate gasi nici un canal de control, telefonul isi da seama ca se afla in afara ariei de acoperire si afiseaza mesajul "fara semnal".
- - Atunci cand primeste SID-ul, telefonul il compara cu SID-ul programat in telefon. Daca cele doua SID-uri sunt identice, telefonul stie ca celula cu care comunica face parte din sistemul sau intern.
- - Impreuna cu SID-ul, telefonul transmite de asemenea o cerere de inregistrare, iar BFTM-ul inregistreaza locatia telefonului intr-o baza de date - in acest mod, BFTM-ul cunoaste in care celula va gasiti, atunci cand vrea sa va faca telefonul sa sune.... mai multroportal.ro Aceste coduri vor functiona pe majoritatea terminalelor Nokia
- (1) *3370# Activarea EFR - De obicei sunetul in convorbiri este redus cu 5%
- (2) #3370# Dezactivarea (EFR) sau *3370#
- (3) *#4720# Activarea Half Rate Codec - Telefonul va folosi un sunet de calitate inferioara dar timpul in convorbiri va creste cu 30%
- (4) *#4720# Dezactivarea Half Rate Codec.
- (5) *#0000# Afiseaza versiunea de software instalata pe telefon
- (6) *#9999# alternativa daca *#0000# nu merge
- (7) *#06# pentru aflarea numarului IMEI (International Mobile Equipment Identity)
- (9) #pw+1234567890+ 2# Network Lock Status.
- (10) #pw+1234567890+ 3# Country Lock Status.
- (11) #pw+1234567890+ 4# SIM Card Lock Status.arata daca SIM-ul are restrictii
- (12) *#147# (vodafone) afisarea ultimului apel format de pe acel telefon
- (13) *#1471# ultimul apel (Only vodofone).
- (14) *#2640# Afiseaza codul de securitate activ
- (15) *#30# Afiseaza numarul privat
- (16) *#43# Verifici daca?Call Waiting? este activat
- (17) *#67705646# Indeparteaza logo-ul operatorului pe Nokia 3310 si 3330.
- (18) *#73# Reseteaza timpul si scorurile din jocuri
- (19) *#7780# Restore factory settings. (se intelege)(nu se recomanda sa se foloseasca)
- (20) *#92702689# Afiseaza - 1.Serial Number, 2.Data Fabricarii, 3.Data Cumpararii, 4.Data la care a fost reparat (0000 apare cand nu a fost reparat niciodata)
- (21) **21*number# Activeaza ?All Calls? pentru a redirecta apelurile catre numarul de telefon specificat.
- (22) **61*number# Activeaza ?No Reply? pentru a redirecta apelurile catre numarul de telefon specificat.
- (23) **67*number# Activeaza ?On Busy? pentru a redirecta apelurile catre numarul de telefon specificat.
- (24) 12345 Codul de securitate preinstalat
Data Fabricarii *#3283# - (25) Hard reset/formatare telefoane Symbian (in cazul in care nu mai aveti acces in meniu, de ex: telefonul este intr-un ciclu de restartare continua):
- Cu telefonul oprit, tineti urmatoarele 3 taste apasate: 3 + * + tasta verde (acceptare apel) si porniti telefonul.
f2ne21 is offline Reply With Quote
Cum functioneaza retelele de telefonie mobila?
Telefoanele mobile sunt aparate care funcţionează pe baza semnalelor de radio frecvenţă. Pentru a iniţia sau a primi un apel, telefonul mobil trebuie să comunice cu staţiile radio ale reţelei mobile.Fiecare staţie radio asigură acoperirea unei zone geografice restrânse, numită celulă. Reţeaua de telefonie mobilă este compusă din trei elemente de bază: staţia radio a reţelei de telefonie mobilă, centrala de comunicaţii mobile (MSC) şi telefonul.
Reţeaua de telefonie mobilă este formată din sute de celule, interconectate astfel încât creează o reţea continuă ce asigură mobilitatea comunicării.
Un telefon mobil poate comunica succesiv cu mai multe staţii radio ale reţelei mobile în timpul unui singur apel, ceea ce face posibilă continuarea convorbirii în timpul deplasării.
Mai mult, reţeaua de staţii radio ale reţelei mobile este conectată la celelalte reţele de telefonie, astfel încât apelurile pot fi realizate între utilizatori ai reţelelor din oraşe şi ţări din toata lumea. Cu ajutorul reţelelor mobile putem să comunicăm oricând şi oriunde există acoperire de reţea.vodafone.ro
Ce poate sa faca telefonul mobil
Telefonul mobil. Aproape toti il folosim. Nici nu ne mai putem imagina cum ar fi lumea fara el. Vorbim, trimitem mesaje, facem poze. Dar un telefon mobil poate sa face si o multime de alte lucruri, despre care putini stiu.
1. Apelul de urgenta este 112 peste tot in lume. Acest numar poate fi apelat si daca ai tastele blocate. Incearca!
2. Ti-ai inchis cheile in masina si esti departe de casa, unde-ti tii cheile de rezerva? Daca este cineva acasa, cu telefon mobil, suna-l si roaga-l sa tina cheile aproape de telefonul lui. Tu apropie telefonul tau la 20 cm de usa masinii. Persoana de acasa apasa pe telecomanda cheii de rezerva si ti se vor deschide usile. Functioneaza si cu usa portbagajului. Incearca!
3. Ti s-a descarcat mobilul? Orice mobil are o incarcare de rezerva in baterie, care se activeaza la combinatia *3370# si iti asigura o incarcatura de rezerva de 50%. Cand iti pui telefonul la incarcat, se incarca si rezerva, putand s-o folosesti si alta data.
4. Ce poti face, daca ti se fura mobilul? Comerciantii de telefoane tin secret aceasta informatie, ca hotul sa poata folosi telefonul furat si sa consume serviciile telefoniei, iar cel de la care s-a furat, sa-si cumpere telefon nou.
Trebuie sa afli seria telefonului tau. Pentru aceasta tasteaza *#06#, fara a apasa alte taste si pe ecran va aparea automat seria. Acest cod este unic in lume si este seria telefonului tau. Noteaza acest cod si pune-l in loc sigur. Daca ti se fura telefonul, anunta operatorul tau de telefonie si comunica-i acest cod. Acesta ii permite sa-ti blocheze telefonul (aparatul in sine) si hotul nu va putea folosi telefonul tau, nici daca schimba cartela SIM.
Este putin probabil sa-ti recuperezi vreodata telefonul, dar nici hotul nu-l va putea folosi sau valorifica. Cel mai important aspect de aici este ca, daca toata lumea ar cunoaste acest truc, nu ar mai avea hotii de ce sa fure telefoane.
Frecventele telefonului mobil
O singura celula dintr-un sistem analogic foloseste o septime din canalele vocale duble disponibile. Mai exact, fiecare celula (din cele sapte care se gasesc intr-o retea hexagonala) foloseste o septime din canalele disponibile astfel incat aceasta detine un set unic de frecvente si nu au loc coliziuni.
- Un operator de telefonie mobila obtine in mod normal 832 de frecvente radio spre a fi utilizate intr-un oras.
- Fiecare telefon mobil foloseste doua frecvente la fiecare apel - un canal dublu - astfel ca de obicei fiecare operator detine 395 de canale vocale. (Celelalte 42 de frecvente sunt utilizate drept canale de control.
- De aceea, fiecare celula are circa 56 de canale vocale disponibile. ...mai mult despre frecventele telefoanelor mobileroportal.ro
Transferul unui apel dintr-o celula in alta
În situaţia în care doi ipotetici vorbitori se află în celule pe care nu le părăsesc pe timpul conversaţiei, modul în care elementele interacţionează sunt clare: apelant, staţie de bază, centrală, staţie de bază, apelat. Numai că lucrurile de regulă sunt mai complicate în realitate, oamenii aflându-se adeseori în mişcare atunci când folosesc telefoanele mobile. Pentru a nu întrerupe convorbirea la ieşirea dintr-o celulă, reţeaua de telefonie mobilă trebuie să ştie cum să predea/preia apelul între celule adiacente.
Predarea/preluarea apelului nu este un proces foarte simplu, uneori survenind întreruperea comunicării. Pentru ca acest proces să aibă loc, sistemul trebuie să decidă când să comute conexiunea, la ce staţii radio să îi reconecteze pe vorbitori şi pe ce canal, fără a întrerupe discuţia...mai mult despre transferul apeluluiscientia.ro
Totul despre 3G
Prescurtarea 3G denumeşte a treia generaţie de servicii wireless şi descrie dezvoltarea tehnologiilor wireless pentru servicii personale sau de afaceri, îndeosebi în domeniul telecomunicaţiilor mobile. Această etapă şi-a atins maturitatea în anul 2005.... mai multDaca iPhone-ul pe care il vedeti din ce in ce mai mult vi se parea o bijuterie, Apple s-au gandit sa se intreaca si sa-l faca si mai si.
iPhone 3G este prima generatie de iPhone care vine cu tehnologia 3G, imbunatatind de pana la 3 ori viteza de navigare pe Internet. Desi display-ul de 3.5 inci nu s-a schimbat, imbunatatiri apar la grosime: cei 11.6 mm dau nota de schimbare (grosimea un pic mai mare aduce dupa sine si o cresterea a capacitatii bateriei si deci a autonomiei telefonului?).
In privinta capacitatii, cei 8 sau 16 GB ai smartphone-ului iPhone 3g sunt destinati sa ofere spatiu de stocare si celui mai impatimit downloader (poate ca lipseste este un slot pentru card de memorie, dar nu cred ca era necesar si nici nu se integra in aspectul compact al smartphone-ului).
Telefoane mobile 2011
Fara indoiala telefoanele mobile sunt ultimele dispozitive electronice ce ajung sa fie folosite de consumatorii finali. De ce? Pentru ca este un dispozitiv ce este folosit ca nimeni altul. Hai sa ne gandim, de exemplu, ce altceva mai schimbam aproape in fiecare an? Ne cumparam un TV nou sau o consola de jocuri? In ceea ce priveste telefoanele mobile, noi trebuie sa avem ultimul model, cu cele mai noi caracteristici, in ciuda faptului ca nu exista probabil nimic rau cu telefonul actual pe care il avem.
In concluzie, dorinta noastra de a upgrada telefonul este datorata faptului ca telefoanele mobile se dezvolta si evolueaza la o rata destul de mare.Fie ca este vorba de servicii hardware, software sau de retea, piata de telefoane mobile se extinde in mod constant. Deci, ce ne putem astepta sa vedem in 2011?
Evolutia Android
Google Android a castigat o cota de piata destul de semnificativa pe parcursul anului 2010 prin interfete cu utilizatorul mai imbunatatite, bun hardware si suport mai mare in ceea ce priveste aplicatiile.
Odata cu lansarea Android 2.3 Gingerbread si un smartphone (Nexus S) gata sa fie lansat pe piata, Android este setat sa porneasca 2011 dintr-o pozitie puternica. Desi Google Nexus S este primul telefon ce ruleaza Gingerbread, ar trebui sa vedem acest sistem de operare si pe alte telefoane mobile in 2011.
Gingerbread aduce cateva modificari destul de utile, dar multi considera ca acestea ar fi trebuit materializate in versiunea 2.2 Froyo. Suportul NFC (Near Field Communication) ne arata ca telefoanele Android vor fi capabile sa interactioneze cu dispozitive NFC. Desigur, suportul NFC este dependent de hardware-ul NFC, asa ca este aplicabil doar la telefoanele noi.
In ciuda faptului ca Gingerbread a fost lansat recent, ne asteptam ca Android 3.0 Honeycomb sa apara la inceputul anului 2011. Nimic nu a fost confirmat in ceea ce priveste specificatiile Honeycomb, insa probabil va fi limitat la telefoane high-end ce pot sa ruleze acest sistem de operare.
Apple iPhone 5
Apple iPhone 5 va fi probabil unul dintre evenimentele majore ale anului 2011, la fel ca orice iPhone ce a fost lansat pana acum, inca de la prima generatie. Problema cea mai evidenta va fi probabil cea a semnalului, la fel ca la iPhone 4, deci va trebui facuta o schimbare in ceea ce priveste design-ul sau modul in care sunt pozitionate componentele interne.
Windows Phone OS
Acum cand Windows Phone 7 a demonstrat ca Microsoft poate face un sistem de operare usor de utilizat pentru telefoane mobile, ne putem astepta la multe miscari din partea Windows Phone in 2011.
Inevitabil vor exista si mai multe telefoane mobile lansate, adaugand la asta multitudinea de actualizari firmware, la care, fara indoiala, Microsoft lucreaza deja pentru a mentine imbunatatirea Windows Phone, atat in termeni de caracteristici cat si de uzabilitate.
Fara nici-un dubiu, Microsoft este deja in joc pentru a prinde o parte din piata de telefoane mobile.
Nokia
Ce va face Nokia? Un jucator dominant pe piata telefoanelor mobile, Nokia a luptat pentru a tine pasul cu concurenta. Principala dificultate pentru Nokia a fost insistenta cu privire la utilizarea Symbian. Totusi, Nokia a reusit sa produca telefoane mobile destul de bune in ultimul timp. Gama de varf (Nokia N8) este un pic surprinzatoare, iar sistemul de operare Symbian^3 este o mare imbunatatire fata de versiunile anterioare. Asteptam unele modificari la Symbian^3 in 2011, impreuna cu un hardware nou pentru a exploata sistemul de operare la intregul sau potential.
Consumer Electronics Show va avea loc in ianuarie 2011, iar Mobile World Congress in februarie 2011, asa ca ne asteptam la anunturi mari in urmatoarele doua luni.
mai mult[12]
Nokia ar putea lansa N8, cu cameră foto de 12 MP
Finlandezii de la Nokia vor face un anunţ important mâine, iar majoritatea fanilor speră că va fi prezentat terminalul N8, care are o cameră de 12 megapixeli capabilă să înregistreze HD.
Despre Nokia N8 se ştie ca va fi lansat în luna aprilie, iar evenimentul organizat de finlandezi mâine ar putea însemna prezentarea oficială a acestuia.
N8 va fi primul terminal cu sistem de operare Symbian v3 care va avea o cameră foto de 12 MP capabilă să filmeze HD (720p). Nokia N8 are un ecran AMOLED de 4 inch, un procesor de 1 GHz, o memorie internă de 32 de GB, Wi-Fi, HSDPA, port HDMI şi GPS.
Sursa: http://bebesmen.blogspot.com/2010/04/nokia-ar-putea-lansa-n8-cu-camera-foto.html
Specificatii tehnice
General Versiuni
Retea HSDPA / GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
-UMTS/HSDPA US version (900 / 1700 / 2100 MHz) Europe Version (900/ 2100 Mhz)
Anul aparitei 2010-09-11
Dual SIM Nu
Dimensiuni 113.5 x 59.1 x 12.9 mm, 86 cc
Greutate 135 g
Ecran Tip AMOLED, 16M culori, Touchscreen capacitiv
Dimensiune 360 x 640 pixeli, 3.5 inch
Alte - Introducere date prin scris tip Multi-Touch
-Senzor de proximitate
-Senzor de proximitate
-Accelerometru senzor autorotatie
-Suprafata rezistenta la zgarieturi
Tonuri de apel Tip Polifonice, 64 canale, MP3
-Iesire audio tip JACK 3.5 mm
-Port HDMI
Personalizare da
Vibratii da
Memorie Agenda telefonica da, practic nelimitata
Registru apeluri detaliat, maxim 30 zile
Memorie interna 256MB memorie RAM, 16 GB de memorie totala interna, expandabila cu inca 16GB prin card microSD
Slot card de memorie microSD (TransFlash), pana la 32 Gb, card de 2 Gb inclus
Transfer de date GPRS da, clasa 32
HSCSD da
EDGE Clasa 32, 296 / 178.8 kbits
3G HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
WLAN Wi-Fi 802.11 b/g, UPnP technology
Bluetooth Da, v 3.0 cu AD2P (stereo)
Port infrarosu nu
USB Da, v2.0, Micro USB
Functii Mesaje SMS, MMS, Email, Mesagerie instanta
Browser WAP 2.0/xHTML, HTML
Jocuri Da Bounce, Chess, Mahjong+ altele descarcabile
Carcasa Portocaliu,Albastru,Argintiu,Negru
Camera 12 MP, 4000x3000 pixeli, lentile Carl Zeiss , autofocus, Xenon flash, video 720p@25fps
Sistem de operare Symbian ^3 OS
Procesor ARM 11 680 MHz , PowerVR SGX graphics
GPS Da, receptor GPS incorporat, Ovi-Maps 3.0
Radio Da, radio FM cu RDS
TV Da,transmisie internet de mare viteza
Java Da MIDP 2.1
Alte functii - Receptor GPS (cu harti incluse),Symbian OS v9.2, S60 rel. 3.1
- Telefonie video
- Java MIDP 2.0
- Push to talk
- MP3/AAC/MPEG4 player
- Radio FM stereo
- Aplicatii Office
- Suport T9
- Comenzi vocale
- Reportofon
- Functii PIM complete
- Handsfree incorporat
-Firefox 3 cu suport pentru Flash 9.4
Acumulator Tip Li-Po 1200 mAh (BL-4D)
Durata standby 390 ore (2G) / 400 ore (3G)
Durata convorbiri 12 ore 30 min (2G) /5 ore 30 min (3G)
Service Platforma interna Nokia BB5
Solutie decodare Da
Valoare SAR nu exista date
Accesorii Incarcator
Handsfree
Handsfree Bluetooth
Car KIT
http://www.flashgsm.ro/index.php?id_brand=5&id=5365&nume_model=Nokia%20N8
Nokia în România
Nokia a deschis o fabrică în comuna Jucu, lângă Cluj-Napoca, în parcul industrial Tetarom III în cadrul unei investiții de 60 milioane Euro, și a început producția la data de 11 februarie 2008. Nokia ocupă 90 de hectare din totalul de 154 de hectare pe care se întinde Tetarom III[7]. În octombrie 2009, fabrica de la Jucu a fost atestată de Consiliul American al Clădirilor Verzi (U.S.Green Building Council - USGBC) ca fiind prima clădire din România care obține un rating LEED (Leadership in Energy and Environment Design)[8]. Având ratingul Gold, clădirea este una din cele mai „verzi” clădiri din lume[8].
Linia de asamblare de telefoane mobile de la Jucu a fost inaugurată la data de 11 februarie 2008[9]. Deschiderea fabricii de la Jucu a coincis cu protestele celor 2.300 de angajați ai Nokia din fabrica de la Bochum (Germania), pe care conducerea companiei urma să o închidă pentru a muta activitățile în România[9]. Fabrica de la Jucu a început cu produția de modele de telefoane mobile entry-level, ajungând în mai 2008 la asamblarea terminalului cu numărul un milion[10] La data de 24 septembrie 2008 a avut loc deschiderea oficială a fabricii de la Jucu, unde fuseseră produse în șapte luni 10 milioane de telefoane mobile[9].
Nokia mai este prezentă în România și printr-o divizie de cercetare, localizată în Cluj, și prin compania mixtă Nokia Siemens Networks, care oferă echipamente și servicii pentru operatorii telecom[11].SURSA:http://ro.wikipedia.org/wiki/Nokia
Telefoanele mobile pot da alergii
Dacă ai pe faţă nişte iritaţii inexplicabile, ar putea fi vorba şi despre o alergie cauzată de telefonul mobil. Dacă eşti sensibil la nichel, atunci este foarte probabil ca aceasta să fie cauza, după cum arată un studiu recent, citat de FoxNews.
Studiul a arătat că 40 - 50% din producătorii de telefoane mobile folosesc acest metal pentru anumite componente.
Expunerea repetată, contactul cu acesta, poate duce la apariţia unei iritaţii. Cele mai vulnerabile sunt femeile - una din cinci putând avea o reacţie alergică la nichel, spre deosebire de bărbaţi, unde doar 3% au aceeaşi sensibilitate.
Acelaşi metal este folosit, din păcate, şi pentru bijuterii, ceasuri sau monede. Ce poţi face pentru a reduce expunerea la nichelul conţinut de telefonul mobil? Foloseşte hands free sau ţine telefonul în husă, chiar şi atunci când vorbeşti (dacă modelul îţi permite), sau foloseşte speakerul de câte ori poţi.
mai multe detalii[13]
Telefoane si accesorii GSM
Nokia N95 8GB
La momentul lansarii, in anul 2007, Nokia N95 8GB era unul din telefoanele cu cele mai multe facilitati existente la un telefon mobil.
Nokia N95 8GB (denumit si Nokia N95-2) este succesorul modelului N95, acesta avand o memorie interna de mare capacitate, mai exact 8 GB, la care se mai adauga 128 MB de memorie RAM, folositi pentru tonurile de apel, pentru gestionarea contactelor, mesaje SMS sau multimedia. Memoria interna este suficienta pentru a face fata unui numar mare de melodii, poze sau videoclipuri si din acest motiv slotul de memorie externa nu mai este prezent.
O alta diferenta dintre cele doua modele o reprezinta schimbarea bateriei Li-Ion de 1200 mAh, fata de 950 mAh la vechiul model, ceea ce duce la marirea semnificativa a timpului de stand-by.
Carcasa noului model a fost schimbata, aceasta fiind de culoare neagra si mai ingusta fata de modelul N95, deoarece a disparut capacul ce proteja camera. Din acest motiv, camera foto este mult mai usor de folosit, deoarece nu va trebui sa deschidem si sa inchidem capacul de protectie al camerei de fiecare data cand vrem sa facem o poza. Daca tot am ajuns la camera, aceasta este un punct slab al telefonului. In ciuda faptului ca senzorul foto are 5 Mega Pixeli cu sensor CMOS si lentile fabricate de cunoscutul producator Carl Zeiss, calitatea pozelor nu este una exceptionala, in special a celor facute la lumina artificiala. Neavand nici flash cu Xenon, nu se recomanda sa faceti poze in conditii de iluminare slaba. La rezolutia maxima, fotografiile au in jur de 700KB, ceaa ce inseamna o compresie foarte mare a acestora. Desi in acest mod pozele ocupa putin spatiu, calitatea este afectata de aceasta compresie.
Telefonul are o constructie de tip dublu-slider si din acest motiv, in timp, pot aparea jocuri slabe a carcasei, in ciuda constructiei solide. Tastele multimedia sunt scoase in relief si sunt accesibile atunci cand miscam in jos mecanismul dual-slide, ecranul rotindu-se automat pentru a permite afisarea pe latime a informatiilor.
Ecranul este de dimensiuni impresionante (2,8 inch) si o rezolutie de 240×320 pixeli. Afisajul este de tip QVGA, avand detector de lumina ambientala si pana la 16 milioane de culori. Rezolutia video este de tip VGA, cu pana la 30 de cadre pe secunda.
Desi se credea ca Nokia va renunta la functia de GPS pentru a face loc unei memorii interne mai mari, aceasta functionalitate este prezenta, impreuna cu aplicatia Nokia Mini Map. Telefonul este dotat cu sistemul de operare Symbian S60 versiunea 9.2 ce contine foarte multe functii utile, in special de tip Office si Multimedia.
In concluzie, Nokia N95 8GB este telefonul potrivit atat pentru pasionatii de multimedia, cat si pentru oamenii de afaceri.
BlackBerry Curve 8300
Telefonul BlackBerry Curve 8300 este cel mai usor si cel mai mic telefon BlackBerry care vine cu o tastatura completa QWERTY. Curve 8300 chiar si in aceasta forma mica acesta este dotat in stilul business ce este de asteptat de la un telefon BlackBerry. Numele “Curve” al telefonului BlackBerry Curve 8300 vine de la forma carcasei acestuia, care are colturi sensibil curbate si putin indoit de spate ce permite asezarea lui perfecta in palma utilizatorului.
BlackBerry Curve 8300 cantareste 111 grame si dimensiunile 107 x 60 x 15.5 mm potrivindu-se perfect in buzunarul unui om de afaceri sau al unui simplu utilizator.
Curve 8300 are inclua o memorie Flash de 64MB si poate fi extinsa foarte usor cu un card de memorie de tip MicroSD pentru a mari memoria telefonului dupa bunul plac.
Telefonul este foarte usor de folosit, are un ecran mare cu 65.000 culori si o rezolutie destul de mare. Ecranul este sensibil la lumina si isi ajusteaza automat luminozitatea in functie de conditiile de luminozitate externe.
Telefonul suporta BlackBerry Maps™ si mai are o functie care permite vizualizarea fisierelor de tip document direct pe telefonul BlackBerry Curve 8300.
Printre multitudinea de functii business mai gasim urmatoarele functii normale, ca la toate telefoanele, alarma, agenda telefonica, organizator, task list si altele.
Telefonul are o camera integrata ce permite captura de fotorgrafii folosind telefonul business BlackBerry. Utilizatorul poate captura, salva, sterge si impartii fotografiile din memoria telefonului. Camera de 2 megapixeli adauga un element de fun si placere in utilizarea telefonului BlackBerry, iar pe langa asta utilizatorul se poate bucura ca are cu el o camera digitala intotdeauna cu el. citeste mai mult[15]
BenQ-Siemens E61
BenQ-Siemens E61 este un telefon cu camera foto, un design clasic si colorat astfel incat sa trezeasca din tine spiritul de fun si entertainment.
Telefonul BenQ-Siemens E61 cantareste 88 grame si masoara 101 x 44 x 17 mm, ceea ce arata ca este un telefon usor si simplu de manevrat pentru un telefon cu camera digitala integrata. Camera inclusa in acest telefon este de tip VGA cu 4x zoom digital si face capturi cu o rezolutie maxima de 640 x 480.
Ecranul telefonului BenQ-Siemens E61 are 65.000 de culori, este de tip TFT, o dimensiune de 1.8 inchi si o rezolutie de 128 x 160 pixeli. mai mult despre[16]
Nokia E75
Telefoanele din seria E produse de Nokia sunt destinate segmentului business si mereu au impresionat prin calitate si numeroasele functionalitati. Designul modelului Nokia E75 este deosebit pentru acest gen de telefoane, punand accent pe tastatura slide si pe ecranul mare care permit o utilizare lejera a telefonului.
Pachetul standard include un incarcator, un cablul pentru conectarea la calculator microUSB, casti handsfree, un card microUSB de 4 GB, un CD cu software, manuale si pliante, dar si un ghid de pornire rapida.
Grosimea de numai 14,4 mm este remarcabila tinand cont ca are o tastatura full QWERTY. Lungimea si latimea sunt si ele decente: 111,8 mm, resectiv 50 mm. Greutatea in schimb este de 139 grame, putina cam mare pentru gusturile unor utilizatori.
Design-ul este placut, telefonul fiind disponibil in trei culori:rosu, negru si maro. In partea frontala a creatorii a ales sa foloseasca metalul, pentru a-i oferi un aspect mai stilat iar pentru tastatura s-a utilizat un material mai moale pentru un contact mai bun.
In partea din fata, telefonul mai are camera secundara pentru apelurile video si difuzorul. Putin mai jos gasim ecranul TFT de 2,4 inch care ocupa cam jumatate din partea frontala.
In partea superioara, telefonul are jack-ul de 3,5 mm pentru conectarea castilor. In partea din stanga-jos se afla mufa incarcatorului, langa microfon.
Partea din spate arata si ea foarte bine. Capacul care acopera bateria este realizat din otel inoxidabil, inconjurat de un plastic de culoare mata. Aici mai gasim difuzorul, o camera foto de 3,2 megapixeli, flash-ul LED si o mini oglinda pentru autoportret.
Acumulatorul telefonului este pe baza de litiu, are 1000 mAh si asigura o autonomie de 280 ore in stand-by in sau un timp de convorbiri de 5 ore si 20 minute in reteaua. In caz ca vreti sa il folositi ca mp3-player bateria rezista pana la 25 de ore. mai mult despre[17]
Sony Ericsson W850i
Sony Ericsson a lansat modelul w850i in luna Mai 2006, un telefon 3G walkman. Designul este foarte atragator, iar tastatura care gliseaza cucereste orice utilizator. Dimensiunile sunt acceptabile 98 x 47 x 21 mm, dar greutatea de 121 de grame il face putin cam “robust”. Ecranul de tip TFT cu 256.00 de culori este destul de mare: 30 x 40 mm si are o rezolutie de 240 x 320 pixeli. Alaturi de walpapers si screensavers animate, terminalul mai are si o sonerie polifonica cu 40 de canale. Desi memoria lasa de dorit (doar 16 Mb), aceasta se poate extinde cu ajutorul unui card Memory Stick Duo Pro.
Agenda are o capacitate de 1000 de intrari si dispune si de aplicatia Photocall. Ceea ce surpinde la un telefon de clasa lui, este cea de-a doua camera incorporata destinata exclusiv serviciilor 3G. Camera foto/video insa ar multumi orice amator de amintiri de buzunar prin fotografiile de 2 Mp cu o rezolutie maxima de 600×1200 pixeli cu un remarcabil zoom digital de 4x.
Destinat adolescentilor, telefonul este dotat cu tehnologii avansate pentru stocare si transfer de date: Bluetooth, USB si Infrarosu precum si un Music Managemnt Software pentru muzica stocata pe 1 Gb Memory Stick PRO Duo – pentru ca la urma urmei W850i este un Walkman Phone. Acesta mai are incorporat Radio cu RDS dar si deja obigatoriile aplicatii Java.
Cat priveste bateria, autonomia este una dintre cele mai apreciate trasaturi ale acestui telefon: Li-Po 950 mAh (BST-33) asigura o autonomie e pana la 350 de ore in standby, si 7 ore de convorbiri. mai multe detalii[18]
Nokia N80
De cand primele poze cu smartphone-ul Nokia N80 au fost publicate in septembrie 2005 pe site-urile de specialitate, modelul a fost amplu discutat si “intors” pe toate fetele. S-a considerat ca va avea un success imens, ceea ce s-a si intamplat odata cu aparitia sa. Dimensiunile sunt acceptabile in comparatie cu alte modele din aceeasi clasa (95 x 50 x 26 mm, 97 cc) ceea ce influenteaza si greutatea sa (“doar” 134 grame). Designul poate fi caracterizat printr-un singur cuvant: simplitate. Strictetea acestuia ne face sa ne gandim ca el se adreseaza mai mult persoanelor conservatoare, carora nu le plac excesele, fie ele si in materie de design.
Partea din fata este confectionata din plastic de cularea argintiu, avand pe margini insertii in jurul ecranului si a tastelor. Partea din fata gliseaza peste cea din spate, descoperind tastele. Display-ul TFT este destul de mare (352 x 416 pixeli, 35 x 41 mm), iar datorita rezolutiei bune imaginile se vad exceptional. Terminalul este dotat si cu o camera impresionanta de 3.15Mpixeli, si, asa cum ne-a obisnuit producatorul finlandez, setarile sunt multiple. Telefonul dispune chiar si de un blitz, foarte util pe timpul noptii. Sunetul pe care il scoate camera in momentul in care se capteaza nu poate fi dezactivat. Rezolutia maxima a pozelor este de 2048×1536 pixeli, foarte buna pentru o camera de telefon mobil.
Totusi calitatea pozelor si a clipurilor video lasa de dorit, prababil datorita software-ului (sunt mai slabe decat la Nokia N90 sau chiar N70). Terminalul mai dispune de o camera secundara VGA destinata video-call-urilor (este compatibil 3G). Telefonul dispune de un procesor de 220Mhz, are o memorie interna de 40Mb si 64 SDRAM. Memoria este expandabila pana la 2 Gb, telefonul fiind compatibil cu un card de memorie miniSD (telefonul vine la pachet cu un card de 128Mb).
Sistemul de operare pe care functioneaza este S60, editia a 3-a, un sistem stabil, desi cam greoi. Terminalul este dotat cu Bluetooth, USB si infrarosu oferind o gama larga de posibilitati de transfer de date. Ca autonomie, telefonul nu impresionaza, bateria Li-Ion de 820mA rezistand doar 192h in stand-by si 3h in convorbire. Oricum, Nokia N80 este un smartphone ce s-a impus pe piata ca o alternativa la Sony Ericsson, fara a trece in umbra alte modele Nokia din aceeasi serie cum ar fi de exemplu N70. mai multe detalii[19]
Sony Ericsson V630
Impatimitii muzicii au de ce sa fie incantati. Sony Ericsson a creat un telefon care inglobeaza tehnologii preluate de la precedentele modele de top lansate de companie. Asa s-a nascut music phone-ul V630, care satisface o gama larga de utilizatori si este disponibil la un pret rezonabil.
Designul este caracteristic Sony Ericsson, modelul dand impresia de robustete, simplitate si seriozitate. Probabil fara tasta portocalie din lateral si fara cele trei cercuri (unde se afla si difuzorul) am crede ca se adreseaza publicului conservator, lucru cat se poate de fals. Dimensiunile si greutatea se incadreaza in tendinta actuala ale pietei (102 x 45.7 x 16.9 mm si 91 grame, cu bateria inclusa), lucru totusi de admirat daca tinem cont ca acest terminal este compatibil 3G. Display-ul TFT, nu foarte mare (176 x 220 pixels, 30 x 37 mm), acoperit cu sticla, ofera o vizibilitate buna. Camera este una clasica pentru Sony Ericsson, intalnita si la alte modele (de exemplu la bestsellerul K750i), oferind la 2Mp performante remarcabile, imaginile fiind captate la o rezolutie maxima de 1600×1200 pixeli, existand posibilitatea realizarii de clipuri video.
De asemenea, fiind un telefon 3G, nu putea lipsi camera secundara VGA excelenta cand vine vorba de apeluri video. Nu putem sa nu remarcam faptul ca, desi memoria interna este de 10MB, se poate adauga un card de memorie Memory Stick Micro (M2), astfel incat se pot stoca o multime de mp3-uri, calitatea sunetului fiind deosebita datorita difuzorului si a castilor performante. Pentru ca suntem la capitolul multimedia sa spunem cateva cuvinte si despre conectivitate. Astfel, pe langa 3G sau EDGE, intalnim cateva facilitati precum Bluetooth-ul si USB-ul, sporindu-se astfel indirect spatiul de stocare.
Acumulatorul Li-Ion, dupa cum ne asteptam, este unul care ofera o autonomie mare, necesara unui music-phone: 350h in stand-by si pana la 7 ore in convorbire. Desi multi au criticat faptul ca Sony Ericsson nu a adus nimic nou prin acest telefon ci doar a imprumutat elemente de la alte platforme de succes, consideram ca V630 este un telefon ce merita toate laudele. citeste mai mult[20]
Nokia N76
Modelul Nokia N76 reprezinta reusita celor de la Nokia in ceea ce priveste incercarea de micsorare a dimensiunilor telefoanelor, dupa 3 ani de la introducerea platformei S60. Anuntat pentru ianuarie 2007 si avand in vedere cele expuse mai sus, este clar ca designul iese imediat in evidenta la acest model. Cu dimensiuni de invidiat chiar si pentru non smartphone-uri, mai ales in ceea ce priveste grosimea (106.5 x 52 x 13.7 mm, 70 cc), si cu o greutate de 115 grame, cu siguranta va mai rezista mult timp pe piata actuala a telefoniei mobile si va rivaliza cu modelele asemanatoare ale competitorilor directi, diferenta facandu-se cel mai probabil la dotari. Tot referitor la design mentionam clapa activa, si cele doua display-uri, cel interior tip TFT avand o dimensiune de 2.4 inci (240 x 320 pixeli) si o calitate a imaginii exceptionala – 16 milioane culori, iar cel exterior cu o dimensiune de 160 x 128 pixeli si 256K culori. Totusi materialele folosite – in principal plastic – conduc la deteriorarea rapida a insertiilor si a culorii.
Camera de 2 MegaPixeli ofera posibilitatea captarii unor imagini la o rezolutie satisfacatoare - 1600×1200 pixeli, terminalul dispunand chiar si de o camera secundara VGA pentru video-call-uri, posibile datorita tehnologiei 3G, N76 fiind compatibil cu aceasta, viteza transferului de date fiind de 384 kbps. O multime de poze, clipuri video screensaveruri, teme, wallpaperuri sau tonuri de apel (mp3, polifonice) pot fi stocate datorita capacitatii mari a memoriei: 26 Mb la care se adauga 96Mb SDRAM si un card de memorie microSD (TransFlash).
Capacitatea mare de stocare este completata de posibilitatile de conectivitatea: Bluetooth (versiunea 2.0 cu A2DP) si USB (versiunea 2.0 mini USB). Compatibilitatea JAVA intregeste fara indoiala latura multimedia a acestui smartphone care se adreseaza tinerilor si in special fetelor (dovada ca in prezentarea Nokia, culoarea sa este rosu, desi mai sunt disponibile si alte culori – alb si negru). In ceea ce priveste acumulatorul Li-Ion 700mA acesta ofera o autonomie acceptabila, de 200h in stand-by si 2h 45min in convorbire, desi ar fi fost mai inspiriata alegerea unui accumulator Li-Ion 800mA. N76 ramane totusi o alternativa pentru cei care prefera genul de telefoane cu clapa si subtiri, moda deschisa de competitorul Nokia, Motorola. citeste mai mult[21]
Nokia 8600 Luna
Gigantul finladez Nokia a lansat in luna mai a anului 2007 un nou terminal mobil de lux ce se inscrie in politica din ultima vreme a companiei – Nokia 8600 Luna. Inca de la prima vedere, telefonul impresioneaza prin designul sofisticat si misterios pe care Nokia l-a imprimat de fapt tuturor terminalelor din seria 8xxx, serie care de altfel a impus un nou standard pe piata. Materialele folosite sunt exceptionale: crom, inox si bineinteles sticla fumurie. Singurul dezavantaj din acest punct de vedere este reprezentat de greutatea relativ mare – 143gr. Dimensiunile sunt satisfacatoare - 107 x 45 x 15.9 mm, 70 cc, ceea ce il va aduce in prim planul preferintelor doamnelor.
Display-ul este unul clasic – TFT – dar evident imbunatatit, mai ales in ceea ce priveste consumul, un element esential pentru persoanele care prefera o autonomie mare a bateriei. De asemenea, acesta este protejat si de un geam extrem de rezistent care in acelasi timp nu se zgarie cu usurinta si ofera vizibilitate maxima la soare. Memoria telefonului nu este una de invidiat, doar 128 Mb, fara posibilitatea de a adauga un card de memorie, ceea ce nu va fi pe placul tinerilor mai ales. Un alt inconvenient este camera de 2 Megapixeli, care nu este tocmai rea, dar tinand cont de pretul cam piperat, ne-am fi asteptat la mai mult. Pozele captate sunt totusi decente, meniul camerei fiind unul care ofera multe posibilitati utilizatorului. Sunt 6 tipuri de rezolutii, de la 320×240 pixeli pana la 1600×1200 pixeli, la care se adauga multe efecte, un zoom digital, deja consacratul night mode dar si un buton special pentru camera, usor accesibil.
In ceea ce priveste meniul si software-ul, acestea sunt aproape identice cu cele de pe Nokia 8800 si 6300, dar au fost imbunatatite special pentru acest model, impactul graphic (cat priveste meniul) fiind superior predecesoarelor. Tonurile de apel, wallpaperurile, scrensaverurile, numeroase si diverse, transforma Nokia 8600 Luna intr-o bijuterie. Mai mentionam de asemenea ca este compatibil Java, impatimitii jocurilor putandu-se bucura de acest beneficiu. Cat priveste transferul de date, terminalul este dotat cu Bluetooth si USB, astfel ca, oriunde te-ai afla, vei putea sa imparti cu ceilalti imagini, tonuri sau jocuri. Totusi, telefonul nu este compatibil 3G, un alt dezavantaj pe care il semnalam. Bateria Li-Ion de 900mAh ofera o autonomie satisfacatoare (240h in stand-by, 3h 40 min in conversatie), desi multi considera ca una de 1000mAh ar fi fost mai potrivita. Toate dezavantajele mentionate decurg dintr-o singura sursa: Nokia a creat un accesoriu, nu un telefon. mai mult[22]
iPhone
Apple a lansat pe 29 iunie 2007 in SUA telefonul de ultima generatie iPhone. In cea de-a doua zi de la lansare s-au vandut nu mai putin de 270.000 de exemplare in ciuda faptului ca doar doua magazine au avut dreptul de a-l vinde, AT&A si Apple Stores. Pana la sfarsitul anului telefonul a fost vandut in aproape 1,8 mil. de unitati, foarte mult tinand cont de faptul ca in Europa telefonul nu era disponibil decat in Germania, Franta si Marea Britanie.
Specificatii tehnice:
Retea GSM (MHz): Quad-Band 850 / 900/ 1850 /1900 ;
Dimensiuni: 11,5 x 6,1 x 1,2 cm
Diagonala ecranului: 3,5 inchi (aprox. 9 cm)
Rezolutia Ecranului: 320×480 (la fel iPod)
Interactionare: Touchscreen
Memorie: 4 GB sau 8 GB
Culori: 16 milioane
Camera: 2 Mpx ,rezolutia maxima 1600 x 1200
Greutate: 125 de grame
System de operare: OS X
Wireless: Wi-Fi (802.11b/g), EDGE, Bluetooth 2.0
Audio: citeste fisiere audio in format MP3, WAV, Apple Loseless, AIF, Audible formats, MP3 VBR, ACC si ACC Protected;
Baterie: incorporata, litiu-ion, reincarcabila
Durata de viata a bateriei: 250 de ore in regim de asteptare, 8 ore convorbiri, 5-6 ore video si Internet, 16 ore pentru redarea fisierelor audio.
In meniul Internet poti naviga pe web cu ajutorul browserului Safari, poti sa primesti sau sa trimiti mailuri prin intermediul aplicatiei Mail, ai acces la Google Maps sau poti sa folosesti widget-uri.
Tastatura QWERTY apare doar atunci cand este nevoie de ea (SMSuri sau emailuri) iar touchscreenul functioneaza excelent.
Nokia N8 – telefon sau… ?
Nu suntem sigur daca Nokia N8 este telefon mobil sau laptop sau camera de luat vederi, dar Nokia au zis ca e telefon mobil, hai sa ii zicem si noi la fel.
Deci N8 este cel mai nou smartphone lansat de Nokia ce ruleaza pe sistemul de operare Symbian 3. Are un ecran 3,5 inch de tip touchscreen cu o rezolutie maxima de 640×360 pixeli, 16GB memorie interna cu posibilitatea de a o extinde (pana la 48GB) printr-un card de tip microSD.
La capitolul captura foto/video Nokia N8 ne surprinde cu o camera de 12 megapixeli cu lentile Carl Zeiss si blit pe Xenon. Aceasta camera poate filma video la o calitate HD si are iesire HDMI pentru a reda clipurile pe tv sau alte aparate.
Nokia N8 se va gasi intr-o varietate de culori (argintiu, albastru, portocaliu, verde si negru) si va fi disponibil incepand cu trimestrul 3 al anului 2010.
citeste mai mult[24]
Iphone 4
Se vorbeste de el inca de la inceputul anului trecut. In ziua lansarii au fost vandute peste 500.000 de bucati, iar luna trecuta, iPhone 4 a castigat titlul de cel mai bun telefon al anului la World Mobile Congres. Fara comentarii.
iPhone 4 este "telefonul anului": titulatura a aparut in cadrul targului de telefoane mobile World Mobile Congres, care a avut loc intre 14 si 17 februarie la Barcelona. Motivatia: "Ecranul foarte bun, materialele folosite si ecosistemul fenomenal pe care l-a pus la dispozitia dezvoltatorilor de aplicatii mobile", potrivit GSM Association, una dintre cele mai importante asociatii ale producatorilor de telefoane mobile din lume.
Prezentat de Steve Jobs in vara anului trecut, iPhone 4 a fost cu mult imbunatatit tehnic fata de predecesorul sau - iPhone 3GS. In primul rand, dispozitivul are un nou sistem de operare, numit iOS4, care se remarca prin faptul ca aplicatiile pot fi sortate in fisiere si posibilitatea de a rula mai multe aplicatii in acelasi timp.
Noua rezolutie a ecranului, Retina Display, permite afisarea la o claritate maxima chiar si a celui mai marunt scris. "Odata ce ai folosit Retina Display, nu mai exista comparatie cu altele", spunea Steve Jobs in momentul lansarii gadgetului. "Acesta este cel mai de succes produs al nostru", a spus seful Apple.
O alta imbunatatire adusa iPhone 4 este camera video si foto de cinci megapixeli. Pozele facute cu aceasta ies mult mai bine fata de cele facute cu iPhone 3G. In plus, realizeaza si filmulete HD, iar, cu ajutorul aplicatiei iMovie, utilizatorii pot edita foarte usor filmuletele.Telefonul se poate conecta prin intermediul Bluetooth 2.1 si Wi-Fi si are functie de busola si GPS. In ce priveste autonomia bateriei, telefonul poate sta in stand-by 12,5 zile, iar in convorbiri cu 3G activat in jur de 7 ore.
Insa ceea ce atrage cel mai mult sunt cele peste 400.000 de aplicatii si jocuri disponibile in magazinul App Store. Printre cele mai apreciate jocuri se numara Angry Birds, GeoDefense, Tetris-meets-Sudoku si Drop7, potrivit forumului Apple.La inceput, telefonul a dezamagit din cauza problemelor de receptie a antenei. "Cu toate defectele insa, e un telefon bun", conchidea un tanar pe forumul Apple, povestind ca a stat 17 ore la coada pentru a-l cumpara. Si nu e singurul care a facut asta: iPhone 4 a devenit cel mai profitabil model din istoria companiei, dupa ce vanzarile gadgetului au depasit 1,7 milioane de unitati in primele trei zile de la lansare, scrie Reuters.
Sursa:www.businessmagazin.ro/business-hi-tech/it/gadgetul-lunii-februarie-iphone-4-8031040
Nokia lanseaza X3
Nokia a lansat noul Nokia X3 un design ultra-subţire “touch and type”, o combinaţie unică între funcţionalitatea unui ecran tactil şi cea a unei tastaturi tradiţionale cu 12 taste.
Fiind primul terminal Nokia cu design ‘touch and type’, Nokia X3 permite utilizatorilor să navigheze rapid prin meniul telefonului şi pe Internet de pe ecranul tactil, în culorii vii şi să se bucure de familiaritatea unei tastaturi complete pentru rapiditate în scrierea mesajelor text şi efectuarea apelurilor. Nokia X3 va fi disponibil începând din al treilea trimestru al acestui an, la un preţ estimativ de 125 euro, fără taxele şi subvenţiile aplicabile .
Nokia X3 are un design elegant şi modern şi o grosime de doar 9,6 mm – fiind astfel unul dintre cele mai subţiri telefoane produse de Nokia – şi poate fi purtat cu uşurinţă în poşetă sau în buzunar, iar capacul spate cu finisaj din aluminiu va fi disponibil în cinci culori vii, astfel că telefonul se va potrivi cu orice ţinută sau stare de spirit.
În ciuda dimensiunilor sale reduse, Nokia X3 oferă o gamă foarte largă de funcţii şi capabilităţi, inclusiv 3G, WLAN, music player şi radio FM. Utilizatorii care fac fotografii frecvent sau care împărtăşesc conţinut pe site-uri de socializare se vor bucura de o cameră de 5 megapixeli cu zoom digital 4X, cu care vor putea fotografia sau filma.
Nokia X3 dispune, de asemenea, de taste dedicate pentru muzică şi mesaje, care permit accesul rapid la servicii Ovi importante, precum aplicaţiile destinate reţelelor sociale şi divertismentului. Alături de Ovi Mail, conturile de e-mail şi chat preferate ale utilizatorilor pot fi transferate activ direct pe telefonul mobil prin Nokia Messaging.
Printr-o simplă mişcare de glisare pe ecranul tactil, utilizatorii au acces la Internet, unde găsesc o gamă variată de servicii, inclusiv mii de aplicaţii de la Ovi Store. Pe anumite pieţe, noul telefon va fi disponibil împreună cu Ovi Music Unlimited, care permite utilizatorilor să acceseze o gamă aproape nelimitată de hituri recente ce pot fi stocate pe cardul de memorie de 16GB.
Nokia X3 – terminal “touch and type” accesibil, uşor de utilizat, cu un design foarte atractiv. Nokia X3 “touch and type” se alătură Nokia X3-00, un terminal slide cu funcţionalităţi avansate pentru muzică, lansat în septembrie 2009.
Nokia 5330 Mobile TV Edition
Nokia au lansat 5330 Mobile TV Edition; TV Edition se refera la faptul ca suporta receptia live TV (DVB-H). Deci in cazul in care iti place sa te uiti in continuu la televizor acest telefon mobil Nokia 5330 ti se potriveste perfect.
Are un ecran QVGA de 2.4 inch, iesire pentru casti 3.5mm jack si poate transmite programe TV pentru 6 ore.
Pretul unui Nokia 5330 Mobile TV Edition este de 155 euro.
Functii ale noului telefon mobil Nokia 5330:
- DVB-H;
- ecran QVGA 2.4 inch;
- camera 3.2 megapixeli;
- blit cu LED;
- OviShare, Flickr, Ovi Mail, Nokia Messaging, Windows Live Messenger, Gmail si Yahoo Mail;
- iesire pentur casti 3.5mm jack.
mai mult despre[26]
iTie – cravata cu buzunar pentru iPod
Cravata iTie are la baza o idee foarte simpla – este o cravata cu un buzunarel creat special in spate ca un buzunar secret. Pe langa utilitatea principala de a pune acolo un mp3-player, in acelasi buzunarel al cravatei iTie poti pune carti de vizita, ceva maruntis sau note importante.
Pretul cravatei iTie este cuprins intre 45$ si 60$ – totusi este cam scumpa, cred ca cea mai buna solutie ramane sa vorbiti cu un croitor pentru a pune aceasta idee in aplicare pe propriile cravate. mai mult[27]
Telefonul mobil in atentie
Pe scurt: Cu totii ne întrebăm care este efectul telefoanelor mobile pentru sănătatea noastră. În paginile ce urmează, Desprecopii.com a selectat si asamblat un amplu articol pentru a răspunde câtorva din întrebările voastre. In contextul faptului ca telefonul mobil a devenit 'un membru' al familiei moderne, este prioritar sa aflam care sunt efectele sale asupra familiei noastre - pe langa utilitatea sa.
Cât de periculos este mobilul tău?
Nimeni nu ştie cu siguranţă. Ceea ce ştim azi poate deveni coşmarul zilei de mâine - este de părere omul de ştiinţă Olle Johansson. Este posibil ca peste 30 de ani să ne întrebăm cum au fost în stare oamenii să pună aşa o sursă de radiaţie lângă cap.
De ce pot fi mobilele periculoase?
Antena telefonului emite unde electromagnetice. Este acelaşi tip de radiaţie ca la cuptoarele cu microunde, doar că într-o cantitate mult mai mică. Aşa cum cuptorul încălzeşte mâncarea, undele mobilului încălzesc celulele umane, afectându-le în mod negativ.
Pot face cancer de la mobil?
Experimentele pe şobolani au demonstrat că genele ADN pot fi deteriorate de radiaţia telefonului mobil, iar celulele sunt afectate. Aceasta este o explicaţie plauzibilă pentru apariţia tumorilor.
Ce alte efecte dăunătoare au undele electromagnetice?
Un studiu american menţionează următoarele efecte: tulburări de comportament, afectarea nervilor şi a fătului, cataractă, modificări ale chimiei sângelui şi scăderea imunităţii. Dacă acestea sunt valabile şi pentru dozele mici de radiaţii pe care mobilele le emit, la o concluzie clară nu s-a ajuns încă.
Sunt copiii mai sensibili la unde electromagnetice?
În general, copiii sunt mai sensibili la orice afectează corpul uman. Un raport australian arată că undele electromagnetice sunt absorbite de către copii la o rată de 3,3 ori mai mare decât un adult.
Telefonul mobil digital este mai periculos decât cel analogic?
Cercetările efectuate până acum arată că, în mare măsură, acest lucru este real. Telefonul digital emite un semnal pulsat, iar frecvenţa afectează oamenii mai mult decât în cazul unui semnal analogic.
Este periculos să locuim în apropierea staţiilor de transmisie celulară?
Nu e benefic pentru sănătatea noastră să stăm continuu într-un mediu cu unde electromagnetice.
Misterele telecomunicaţiei
Industria telecomunicaţiilor a cunoscut o creştere rapidă la nivel global, ca o consecinţă directă a dezvoltărilor tehnologice. În acest domeniu, una dintre cele mai spectaculoase creşteri au avut-o telecomunicaţiile mobile. În prezent, există în jur de 600 milioane de utilizatori ai telefoanelor mobile. Deşi a devenit o prezenţă obişnuită în peisajul noilor tehnologii, telefonia mobilă generează încă nesiguranţă utilizatorilor.
Căldura din mobil
În timp ce telefonezi, temperatura corpului în straturile superioare ale pielii se poate mări cu maxim 0,5°C. Creşterea temperaturii are loc însă doar la convorbiri cu o durată foarte lungă de timp, efectele fiind vizibile cel mai devreme după o jumătate de oră de convorbire neîntreruptă. Efectele termice afectează corpul uman în mod serios abia după o încălzire locală constantă de 1°C. Excepţie face ochiul: pentru că este străbătut de o cantitate mică de sânge nu poate redirecţiona foarte bine efectele negative ale expunerii la temperatură şi radiaţii. Poţi evita sau micşora efectele dacă păstrezi antena departe de ochi sau dacă schimbi din când în când urechea în timpul convorbirilor mai lungi.
Inamicul din dormitor
Efectele non-termice sunt date de influenţa razelor electromagnetice asupra ţesutului celulelor şi asupra sistemului nervos. Aceste raze pulsate la o frecvenţă joasă influenţează nivelul hormonal al omului. Printre altele, este afectat hormonul melatonină produs în epifiză, care reglează somnul şi joacă un rol important în cadrul sistemului imunitar. Nivelul de melatonină creşte de obicei în timpul nopţii. Printr-un efect de lungă durată al radiaţiilor electromagnetice, poate fi micşorată producţia de melatonină de peste noapte. Ca urmare, se observă schimbări ale stării de spirit, depresii, tulburări de somn şi oboseală. De asemenea, poate apărea o sensibilitate imunitară crescută şi predispoziţie la cancer.
Efectele non-termice sunt valabile pentru telefonul mobil la fel de bine cum sunt şi pentru piesele mobile digitale ale reţelei de telefonie fixă de acasă. Staţia de bază DECT transmite, în comparaţie cu mobilul, tot timpul, adică şi când nu vorbeşti la telefon. Supraîncărcarea prin unde electromagnetice pulsate prin intermediul DECT este, se pare, cu mult mai mare decât printr-un stâlp de transmisie mobilă aflat în imediata vecinătate.
Folosirea telefonului mobil în trafic
Să vorbeşti din maşină la telefon este practic. N-ai ce face, iar a rezolva două lucruri deodată este foarte eficient. Dar această practică a cauzat foarte multe accidente de maşină. Nu-i de mirare: numai o secundă de neatenţie, la o viteză de 100 km/h, înseamnă un drum în gol" de 28 m. Autorităţile române vor să prevină astfel de accidente prin legea care interzice folosirea telefonului mobil în trafic fără un dispozitiv adecvat. Ar trebui să ţii cont de asta, nu numai datorită amenzii destul de piperate.
Poţi evita sancţionarea dacă foloseşti un handsfree sau un car kit. Câteva teste recente au pus sub semnul întrebării eficienţa în protecţie a handsfree-urilor. De aceea, utilizatorilor care doresc să reducă expunerea la riscuri li se recomandă folosirea unui car kit. Confortul ridicat la folosire, dat de exemplu de apelarea vocală, sporeşte atenţia la trafic.
Mobilul, nu antena
Telefoanele mobile şi staţiile lor transmit şi primesc semnale folosind unde electromagnetice. Acestea sunt date de câmpurile electrice şi magnetice care oscilează între valorile lor maxime (pozitive şi negative) şi zero.
Expunerea la radiaţiile undelor electromagnetice depinde în mare măsură de intensitatea razelor emise şi de distanţa faţă de sursa de radiaţie. Majoritatea studiilor arată că radiaţiile care afectează corpul uman nu provin în mod normal de la stâlpii de transmisie, ci chiar de la telefonul mobil. Acesta emite radiaţiile cu o intensitate mult mai mică decât un stâlp de transmisie, dar prin apropierea de corpul uman efectul se intensifică.
Undele emise de antenele GSM nu reprezintă o inovaţie recentă. Este vorba de o gamă de frecvenţe bine definită (900 MHz în cazul Dialog şi Connex şi 1800 MHz la Cosmorom) care şi-a găsit o nouă aplicaţie. Alte tipuri de frecvenţe sunt deja utilizate de mai multe decenii, cu puteri mult mai ridicate decât cele ale antenelor acestor reţele. În mod normal, un emiţător radio FM are o putere de radiaţie de până la o mie de ori mai mare, iar în cazul unui emiţător TV, radiaţia se poate multiplica de până la o sută de mii de ori.
La ce trebuie să fim atenţi
Evită spitalele:
În mod special, se recomandă închiderea mobilelor atunci când ne aflăm în incinta spitalelor. Undele emise de telefoane pot interfera cu aparatele medicale suficient de sensibile. De asemenea, nici pentru pacienţi nu este sănătos un mediu poluat" electromagnetic.
DECT:
Plasează staţia de bază DECT cât mai departe de dormitorul tău şi de locurile în care petreci mult timp.
Închide mobilul :
Închide-ţi telefonul mobil în timpul nopţii sau cel puţin păstrează-l în afara dormitorului.
Conectarea:
La realizarea conectării, aparatul emite la capacitate maximă. Du aparatul la ureche doar când a fost stabilit contactul cu persoana apelată.
Localizarea :
Intensitatea radiaţiilor creşte şi atunci când conexiunea este de slabă calitate. Dacă situaţia o permite, încearcă să schimbi locul în care te afli, ca să poţi astfel îmbunătăţi calitatea semnalului.
Distanţa:
Odată cu creşterea distanţei între ureche şi antenă, intensitatea radiaţiilor în zona capului scade în mod substanţial.
Un handsfree este o soluţie: cablul dispozitivului transmite o parte din radiaţii, ca şi cum ar fi o antenă. Radiaţiile la capătul cablului sunt mult mai reduse ca la antenă, dar casca este mai aproape de corp în comparaţie cu telefonul mobil.
Antenă auto exterioară:
Un loc nepotrivit pentru a telefona este automobilul. Undele magnetice pătrund greu prin caroseria maşinii. La un telefon mobil care transmite în interiorul maşinii poate fi reflectată o mare parte a radiaţiilor. Mobilul emite la putere maximă pentru a compensa recepţia defectuoasă, care se îmbunătăţeşte nesemnificativ, mărindu-se în schimb expunerea la radiaţii. O antenă exterioară diminuează efectul. Aceasta, în general, nu e scumpă şi este uşor de instalat. Recepţia în maşină se îmbunătăţeşte considerabil şi radiaţiile electromagnetice rămân afară. Pe lângă aspectul legat de sănătate, previi influenţarea negativă a aparatelor electronice de bord, devenite în ultimul timp tot mai performante.
5 metode pentru reducerea efectelor utilizării mobilului
Fii scurt :
Evită să vorbeşti perioade lungi la telefonul mobil. Încearcă să îţi planifici apelurile în aşa fel încât să foloseşti telefonul fix pentru convorbiri lungi.
Nu vorbi din maşină :
Vorbeşte cât mai puţin posibil în maşină, pentru că aici radiaţiile sunt amplificate. Dacă totuşi nu poţi evita acest lucru, montează-ţi o antenă exterioară.
Protejează-ţi copilul :
Nu pune un mobil pornit în căruciorul copilului, întrucât emite unde electromagnetice chiar dacă nu vorbeşti cu el.
Evită curelele:
Nu purta mobilul la curea. E inutil să expui undelor electromagnetice oasele şoldurilor şi organele din zonă. Cel mai bun loc în care să porţi mobilul este buzunarul de la picior al unor pantaloni militari.
Direcţionează antena:
Scoate întotdeauna antena (dacă este rabatabilă) când vorbeşti şi direcţioneaz-o departe de cap, nu în sus, paralel cu capul. Pare o diferenţă nesemnificativă, dar reduce într-o anumită măsură radiaţiile.
Ce spun oamenii de ştiinţă
Maria Feychting, Institutul Karolinska din Stockholm:
Chiar şi în urmă cu zece ani, când telefoanele mobile erau încă o raritate, 10% din populaţia Suediei folosea minunea fără fir.Astăzi, ţările nordice sunt printre lideri. Peste 70% dintre danezi, norvegieni şi suedezi şi aproape 80% dintre finlandezi folosesc mobilul. Mulţi din aceştia vorbesc despre efectele secundare ale folosirii mobilului.În urma unui studiu efectuat pe 5.000 de norvegieni şi 12.000 de suedezi, am constatat că un sfert dintre norvegieni simt căldură în spatele urechii când vorbesc la telefon. 20% din aceştia spun că suferă de dureri de cap din cauza mobilului. 47% din întregul eşantion investigat au prezentat simptome cum sunt oboseală, dificultăţi de concentrare, pierderi temporare de memorie şi senzaţii de căldură.
Monica Sandstrom, Institutul Naţional de Sănătate din Suedia:
În toate studiile efectuate pe această temă, oamenii au invocat o multitudine de senzaţii şi simptome.Recunoaştem însă că nu am măsurat emisia undelor. Oricare din aceste simptome, începând cu durerile de cap şi continuând cu alte stări de disconfort, pot avea şi alte cauze, cum ar fi stresul de la serviciu, situaţia economică sau chiar căldura emisă de bateria telefonului.
Alan W. Preece, Universitatea Bristol din Marea Britanie:
În studiul meu am încercat să depistez eventuale pierderi de memorie ca efect secundar la folosirea mobilului, dar nu am găsit nimic concludent.
W. Ross Adey, Universitatea din California:
Expunerea unei femele de şobolan gestante la un tip de radiaţie asemănătoare cu cea a telefonului mobil a dus la alterarea activităţii unei enzime, ornithine decarboxylase, în creierul fetusului. Această enzimă conduce la generarea poliaminei, care e o dovadă chimică a stresului. Surprinzător este faptul că expunerea cea mai slabă cu unde RF, de 0.16 W/kg corp, a produs cea mai mare schimbare în concentrarea de poliamină. Cercetătorul a speculat apoi că sporirea activităţii acestei enzime ar putea sta la baza tumorilor descoperite la şobolanii supuşi radiaţiilor tip RF.
Concluzie
În timp ce îngrijorarea privind riscul de cancer a dominat disputele publice legate de folosirea telefonului mobil, până acum au existat prea puţini utilizatori pe termen lung ai noii tehnologii comunicaţionale pentru a se putea face studii obiective. În această vară însă, sub egida Agenţiei Internaţionale de Cercetare asupra Cancerului din Lyon, Franţa, în 13 ţări europene va începe simultan un studiu de proporţii. Acesta îşi propune să identifice eventualele efecte ale utilizării telefonului mobil la pacienţii cu cancer la creier sau gât care folosesc tehnologia mobilă de comunicaţie
citeste mai mult[28]