Sar - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Sar

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Adelicious95 [2 editari]

Afiseaza tot
Comunitate
          Chat online

Rata specifică de absorbţie a radiaţiei electromagnetice (SAR) în cazul structurilor biologice

Deoarece radiaţia electromagnetică interacţionează cu sistemele biologice într-un mod foarte complex, este dificil de evaluat şi de cuantificat distribuţia absorbţiei de putere. Cuplarea şi transferul energiei ţesuturilor iradiate variază în funcţie de mulţi parametrii, diferiţi de la caz la caz.

Parametrii fundamentali sunt, în acest caz, componentele de câmp electric şi magnetic induse de radiaţia incidentă la domeniul biologic iradiat, în interiorul acestui domeniu. Legate de aceste componente sunt curenţii induşi în ţesuturi şi cantitatea de energie disipată de aceştia, care, la rândul ei, depinde de caracteristicile electrice ale ţesuturilor, precum şi de forma şi dimensiunea domeniului considerat.


Câmpul extern incident la structura biologică poate fi exprimat în termeni de densitate de putere (mW/cm2), de amplitudine a componentei de câmp electric (V/m) sau a componentei de câmp magnetic (A/m). Nici unul dintre aceşti parametrii nu este adecvat pentru exprimarea efectelor induse de penetrarea radiaţiei electromagnetice în interiorul domeniului biologic.


În această situaţie, se defineşte un parametru specific denumit “rată specifică de absorbţie” (Specific Absorbtion Rate – SAR), ca fiind variaţia în timp a cantităţii elementare de energie (dw) absorbită de un element de volum (dv) cu densitatea (p) şi masă elementară (dm).

Rata specifică de absorbţie (SAR) depinde de mai mulţi parametrii:

  • geometriile şi proprietăţile dielectrice ale mediilor iradiate. Anatomia diferitelor persoane, deşi asemănătoare în linii mari, diferă în mod natural de la o persoană la alta în funcţie de sex şi vârstă: grosimile oaselor, ale straturilor lipidice, dimensiunile organelor interne;
  • geometria şi amplasarea sursei de radiaţie şi orientarea acestei surse în raport cu mediul biologic (organul sau ţesutul) iradiat;
  • polarizarea câmpului electromagnetic incident;
  • focalizarea undei electromagnetice;
  • modulaţia câmpului electromagnetic incident. Dacă unda incidentă este modulată în amplitudine sau în impulsuri, nivelul SAR va fi variabil în timp şi, în medie, mai mic decât în cazul unei unde continue. În acest caz se preferă să se utilizeze valori SAR mediate în timp....mai mult pe jurnaltelecom.ro[1]                           


                                              Boala radiatiilor omniprezente

Vreau semnal bun peste tot, insa nu vreau nici o antena in apropierea mea! E timpul sa te mai gandesti la aceasta afirmatie, acum ca fiecare poate lua propriile precautii. Cititi mai jos detalii despre un subiect foarte controversat: radiatiile.

Nu sunt audibile, nu sunt vizibile si de cele mai multe ori nici nu pot fi simtite: campurile electromagnetice ne inconjoara zilnic. Daca ar disparea de la o zi la alta, am avea o mare problema. Avioanele nu ar mai zbura, politia si pompierii ar fi complet debusolate, la fel ca si spitalele. Pe scurt: ordinea publica ar disparea.
Undele electromagnetice sunt omniprezente, trecand prin materie si vid. Au efecte diferite, in functie de lungimea de unda, fiind posibila utilizarea lor in mai multe scopuri - sunt atat constructive cat si distructive. In plus, sunt ceva cu totul natural: chiar si lumina soarelui este legata de undele electromagnetice. Doar o mica parte a acestora este perceputa de noi ca si lumina. Ceva mai sus pe spectrul frecventelor se gasesc cele mai periculoase tipuri de radiatii pentru formele de viata cunoscute si anume undele electromagnetice ionizante. Acestea pot deteriora celule vii, reprezentand o componenta naturala a calatoriilor mai lungi cu avionul. In functie de durata zborului, toti pasagerii sunt atinsi de cantitati infime de radiatii de frecventa inalta. Hrana si aerul reprezinta de asemenea o sursa constanta de radiatii ionizante pentru fiecare dintre noi.

Controversa legata de valorile limita   

Relativ inofensive comparativ cu cele prezentate mai sus sunt undele electromagnetice din telecomunicatii, utilizate la schimbul de informatii voce si date. Acestea nu au nici un efect ionizant. Totusi si acestea sunt doar in parte inofensive. Motiv pentru care, in scopul protejarii populatiei, s-a realizat un pachet de legi referitor la efectele termice ale campurilor electromagnetice: in cazul depasirii unui anumit nivel de radiatie, tesuturile vii pot fi deteriorate. Si cum incalzirea depinde nu numai de puterea diferitelor campuri, ci si de lungimea de unda a acestora, exista diferite valori limita pentru fiecare domeniu de frecvente. Doar acest lucru poate incurca utilizatorul obisnuit, insa lucrurile devin si mai complicate: in timp ce industria si politica gasesc efectele termice ca fiind singura sursa a posibilelor pericole, cei ce sunt impotriva radiatiilor emise de mobile considera ca exista si alte efecte in afara celui termic. Iritarea celulelor nervoase precum si infiltrarea unor substante daunatoare in circulatia sangelui spre creier sunt doar doua exemple din temutele efecte non-termice, mult disputate din punct de vedere stiintific.
Care sunt de fapt undele care ne inconjoara si cat de mult ne apropiem de valorile limita in timpul plimbarilor noastre prin oras? Aceasta este o intrebare care isi gaseste raspunsul in rezultatele masuratorilor efectuate. Persoane pregatite in acest sens isi fac loc prin "lumea undelor" pentru a efectua masuratorile. Pentru unii critici ai retelelor de telefonie mobila se intrevede un rezultat surprinzator: la nici unul din cele 895 de puncte de masurare nu s-a putut stabili, nici prin amplul studiu de cercetare intreprins de autoritatea regionala Baden-Wüttemberg, radiatii de 10 la suta din valorile limita. La opt din punctele stabilite pentru masuratori s-au inregistrat mai mult de 5 procente, iar la 60% din totalul punctelor pentru masuratori s-au inregistrat radiatii de mai putin de o sutime din valorile limita. Interesant este faptul ca responsabile pentru amalgamul de unde emise in atmosfera, nu sunt retelele de telefonie mobila, ci televizorul si aparatul de radio, dupa cum a fost indicat in acest studiu si in altele asemanatoare. Iata valorile: 47 procente unde lungi, medii si scurte, 15 procente unde ultrascurte, 18 procente unde emise de televizor si 20 procente unde emise de reteaua de telefonie mobila. Valori care se potrivesc cu rezultatele studiului efectuat de connect in primavara anului 2004. In acea perioada, redactorii au folosit o sonda izotropa pentru masuratori de la Rohde & Schwarz, in Stuttgart, rezultatele testului fiind astfel confirmate. Chiar si in redactie, unde telefoanele DECT si cele mobile nu lipsesc in niciun caz, undele ultrascurte au detinut rolul principal.


Pustnic in jungla undelor
  Ce inseamna toate aceste informatii? Sunt acestea relevante pentru viata noastra de zi cu zi? Mai deloc. Faptul ca suntem inconjurati in fiacare zi de unde electromagnetice nu se poate rezolva prin mutarea intr-o zona izolata a planetei - chiar si acolo poti da peste un "cocktail" de unde daunatoare, din cauza semnalelor emise de sateliti si a undelor de origine naturala. Explicatia este clara: expunerea personala zilnica la radiatii este pur si simplu imposibil de controlat, aceasta avand diferite surse, valoarea totala a acestora nefiind prea ridicata raportat la valorile maxime legale. Reactiile negative devin insa tot mai vehemente, pe masura ce retelele de telefonie mobila cunosc o raspandire tot mai mare.
Din aceasta privinta avem de-a face cu un paradox: cu cat se intetesc discutiile legate de existenta surselor radiatiilor imposibil de contracarat din mediul inconjurator, cu atat mai mica este disponibilitatea fiecaruia dintre noi de a reevalua modul de utilizare a diferitelor echipamente electronice ce fac viata de zi cu zi mai usoara. Aici intra in actiune legile fizicii, deoarece lungimea si intensitatea sarcinii de varf a undelor electromagnetice nu sunt deloc necunoscute ce nu pot fi influentate de indivizi. Mai exact: intensitatea campului electromagnetic creste odata cu apropierea de sursa respectivului camp. Asadar, daca doriti sa fiti extrem de precauti, atunci subiectul de discutie potrivit dumneavoastra este mobilul ce sta toata ziua lipit de ureche sau in buzunarul pantalonilor, eventual card-ul UMTS din laptop - si nu baza amplasata pe acoperisul unei case aflate la cativa zeci de metri de voi. Top

Teama de emitatori
  Tot mai ingrijoratoare este falsa opinie a majoritatii populatiei, amplificata de repetatele cercetari intreprinse de un institut de protectie contra radiatiilor din Bonn. Titlul lucrarii elaborate de acesta este "Informarea populatiei in legatura cu posibilele pericole cauzate de campurile electromagnetice de frecventa inalta ale retelei de telefonie mobila". Pe parcursul a mai mult de 50 de pagini, institutul arata ca cetateanul simplu percepe in principal statiile de baza de telefonie mobila ca un potential pericol. Un procent de 29% dintre cei chestionati sunt ingrijorati intr-o masura mai mult sau mai putin mare in legatura cu aceste instalatii. Pe de alta parte, ingrijorarea scade atunci cand vine vorba despre utilizarea mobilului: doar 20% dintre cei intervievati au raspuns pozitiv. Utilizarea aparatelor cordless de telefonie fixa se afla in capatul listei ingrijorarilor celor chestionati prin 14 procente, imediat in urma aparatelor radio si TV care au acumulat 15 procente. Primele cinci motive de ingrijorare nu au nicio legatura cu reteaua de telefonie mobila: poluarea aerului (62%), consumul de carne de provenienta necunoscuta (55%), alimentele modificate genetic (54), razele UV (48%) si efectele secundare ale medicamentelor (43%). Top

Aparatele DECT - in vizor
  Rezultatele studiului sunt menite sa imbunatateasca gradul de intelegere de catre populatie a efectelor campurilor electromagnetice. Faptul ca telefoanele fixe portabile, aparatele radio si TV sunt situate in partea de jos a listei de ingrijorari face dovada lipsei totale de informare. Asta pentru ca mare parte a campurilor electromagnetice detectate este generata de aparatele radio si TV - chiar si in spatii cum ar fi apartamentele. Eliminarea celor doua surse de pe lista potentialelor surse de radiatii daunatoare se datoreaza oare faptului ca suntem atat de familiarizati cu cele doua aparate inca din copilarie?
Si mai evidenta este diferenta dintre realitate si parerea populatiei legata de telefoanele fixe cordless. O sursa puternica de radiatii in propria locuinta este chiar si un simplu telefon DECT. Nu este vorba doar de faptul ca statiile de baza emit continuu, ci si de faptul ca nici macar ajustarea automata a nivelului emisiei dintre terminal si baza - functie implementata cu succes in reteaua de telefonie mobila de ceva ani - nu a fost deloc luata in calcul la majoritatea telefoanelor fixe cordless. In timp ce un mobil cu legatura optima la statia de baza isi reduce puterea de emisie la o fractiune din puterea de emisie maxima, multe aparate de telefon fara fir emit constant la nivel maxim, chiar daca utilizatorul se afla chiar langa baza, unde ar fi necesar un nivel mult mai scazut de emisie. Nereguli criticate de ani de zile de cunoscatori. "Telefoanele cordless emit inutil", a fost titlul unui articol aparut la sfarsitul lunii ianuarie intr-un ziar german. Scopul ar fi producerea de aparate care sa nu emita inutil 24 din 24. Un exemplu pozitiv ar fi compania Swissvoice: producatorul elvetian ofera modelul Eurit 577, un telefon DECT, care nu emite in permanenta, emisia acestuia fiind aproape anulata odata cu activarea functiei "Eco", dupa ce unitatea mobila a fost pozitionata in baza. Deocamdata aceasta solutie nu este disponibila posesorilor unei conexiuni ISDN, deoarece Eurit 577 nu poate fi conectat la prize de telefonie analoga. In plus, modul de functionare Eco poate fi activat doar daca unitatea mobila este plasata in baza: din acest motiv, este imposibila realizarea unei mici centrale formate din mai multe unitati mobile. Versiunile pentru retelele de telefonie analog au fost deja anuntate de catre Swissvoice.

WLAN - dezactivare pe timpul noptii
  Si alti producatori s-au gandit la solutii asemanatoare: astfel, compania berlineza AVM, specialista in centrale de telecomunicatie, a dotat toate versiunile de Fritz!Box cu modul WLAN dezactivabil pe timpul nopti. Utilizatorul poate seta in mod automat prin intermediul browser-ului web la ce ora trebuie sa se opreasca emisia/receptia prin respectivul modul. Acest lucru este de asemenea util, deoarece la urma urmei nu are rost sa fie activ zi lumina daca in timpul noptii nu este utilizat.
Masurile necesare pot fi luate insa si fara implicarea directa a producatorilor, pentru a putea diminua cel putin in propria locuinta cantitatea de unde electromagnetice. In momentul planificarii unei constructii noi sau a unei renovari, ar trebui stabilita exact pozitia prizelor telefonice si a eventualelor prize LAN. Deoarece pentru DECT si WLAN nu au fost insa stabilite valori standard admise, recomandam urmatoarele: router-ul WLAN sau baza DECT sa fie instalate cat mai departe posibil de spatiile in care petreci cel mai mult timp, fara a le duce insa in afara razei de actiune. Nu le instalati nici in camera copilului sau in dormitor, respectiv pe niciunul din peretii invecinati cu aceste incaperi. Aveti in schimb ghinion daca access point-ul sau baza DECT a vecinului vostru este amplasata pe partea cealalta a peretului langa care se afla patul vostru. Acesta este in schimb un factor ce nu poate fi influentat. Totusi, un numar tot mai mare de locuinte folosesc WLAN pentru partajarea conexiunii DSL la Internet. Aceasta are ca efect nu numai scaderea costurilor ci si scaderea intensitatii campului prezent.
Cei care zambesc la vederea acestor sugestii sa-si aduca aminte de faptul ca intre intensitatea campului si distanta exista un raport direct. Ceea ce inseamna ca nu baza de pe acoperisul vecinilor sau emitatorul de ultrascurte aflat la cativa kilometri distanta reprezinta cele mai mari pericole, ci tocmai telefonul cordless de la tine din apartament. Top

Microundele, un risc?
  Cuptoarele cu microunde moderne sunt considerate sigure, dar cand ati verificat ultima data modelul acela vechi de 10 ani? Daca si voi ati patit la fel ca si o cunostinta care mi-a spus "De cate ori pornesc cuptorul cu microunde, ceasul digital de pe perete incepe sa se invarta de nebun", atunci ar fi cazul sa-l schimbati. Ca sa nu mai vorbim de radiatiile ce s-au infiltrat prin garniturile cauciucate roase de ceva timp si care va afecteaza pe voi si pe copiii vostri in mod constant. Pentru a afla in ce masura, exista aparate de verificat ce pot fi cumparate din orice magazin de electronice la preturi de nimic. Daca nu iti este la indemana sa verifici aceste valori, ar fi bine eventual sa stai la o distanta ceva mai mare atunci cand il folosesti la capacitati de circa 1.000 wati. In afara de asta, in timpul utilizarii, copilul nu ar trebui sa foloseasca ecranul de sticla al cuptorului pe post de televizor. Top

Nu va lasati pacaliti de nebunia SAR
Ceea ce este valabil acasa, se poate aplica si in momentul in care iesiti din locuinta. Desi cea mai mare parte a campurilor electromagnetice nu poate fi nici detectata si nici controlata, impotriva unor varfuri de sarcina poti face si tu ceva. Nu celulele de telefonie mobila sau hotspot-urile WLAN sunt cele care ne afecteaza cel mai tare, ci modul in care folosim propriul telefon mobil. La urma urmei nu exista nici o alta sursa de camp electromagnetic pe care sa o tinem la cap intentionat. Se stie ca s-a stabilit prin lege comercializarea doar a acelor telefoane mobile a caror valoare SAR nu depaseste valoarea limita de 2W/kg. In acest fel sunt eliminate riscurile unor deteriorari ale tesuturilor din cauza efectelor termice. Cine vrea sa ia insa masuri suplimentare de precautie, o poate face prin aplicarea catorva reguli simple, impiedicand astfel expunerea inutila la alte radiatii. Un alt lucru important: nu va lasati infectati de nebunia valorii SAR, trecute de ceva vreme deja de producatori in manualul ce vine cu orice telefon nou. Aceasta pentru ca valoarea SAR reprezinta doar un singur aspect, fara a oferi o imagine completa: efectul termic al emisiei mobilului asupra capului se masoara la puterea de emisie maxima. La valoarea SAR nu se ia in considerare o buna parte a emisiei-receptiei. Mobilele de calitate comunica insa foarte eficient cu baza, fiind capabile asadar de o emisie mult mai redusa ca intensitate decat mobilele ce au inclus un modul de emisie receptie mai slab calitativ. Connect ofera informatii mai exacte in acest domeniu prin factorul de emisie connect, obtinut prin raportarea valorii SAR la puterea de emisie efectiva a unui telefon mobil. Astfel, un factor de emisie mai scazut determinat la un moment dat ofera informatii legate de eficienta comunicarii telefonului mobil cu baza avand in celasi timp o valoare SAR scazuta. Inarmati cu aceste informatii si cu sfaturile din celelate pagini despre acest subiect, sunteti pregatiti pentru pericolul reprezentat de undele invizibile.

Unelte personale