Ascultarea telefoanelor, în actualitate
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
Danuta [3 editari] |
Afiseaza tot |
Comunitate |
|
Ascultarea telefoanelor, în actualitate
Ascultarea telefoanelor a devenit hobby-ul favorit al serviciilor secrete din România. Uºurinþa cu care autoritãþile pot obþine mandate de interceptare rãmâne principala cauzã pentru care mulþi români fac parte, fãrã sã ºtie, din fonoteca de aur a serviciilor secrete. Asociaþia pentru Apãrarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki duce de mai mulþi ani un rãzboi în justiþie pentru modificarea legii siguranþei naþionale, în baza cãreia serviciile secrete comit cele mai multe abuzuri.
Cifrele sunt îngrijorãtoare: potrivit informaþiilor oficiale, din 1996 pânã în 2003 au fost eliberate 14.000 de mandate de interceptare. Au fost astfel urmãrite 5.500 de persoane. Din 5.500, numai 620 au fost ºi trimise în judecatã, ºi numai 238 de inculpaþi au fost condamnaþi definitiv, fapt ce înseamnã cã 95 % din interceptãri s-au fãcut nejustificat.
APADOR-CH s-a judecat mulþi ani cu statul pentru a putea afla câþi români au fost ascultaþi de autoritãþi ºi, mai ales, câþi dintre aceºtia au ºi ajuns în faþa judecãtorilor. Cum diferenþa era extrem de mare, reprezentanþii societãþii civile susþin cã multe dintre informaþiile obþinute sunt stocate ºi folosite în alte scopuri decât cele pentru care s-au emis mandate de ascultare. Cele mai multe abuzuri se fac, potrivit APADOR-CH, în baza legii privind siguranþa naþionalã. În baza actualei legi, ascultarea telefoanelor poate dura, practic, la nesfârºit: Supravegherea, ascultarea telefoanelor, ascultarea telefoanelor pe baza legii siguranþei naþionale dureazã la nesfârºit. Se emite autorizaþie pe ºase luni ºi apoi se reînoieºte la nesfârºit. Ea poate fi prelungitã de atâtea ori, de nu se mai poate. Pe toatã viaþa poþi fi ascultat de SRI, cã ei pun în praticã prevederile acestei legi a siguranþei naþionale.'
mai multe detalii[1]